Svenska
James Camerons evighetsprojekt

James Camerons evighetsprojekt

Skrivet av WCAnkan den 25 april 2012 kl 11:07

James Cameron gillar anime. Man kan se olika citat från honom på diverse DVD/Blu-ray-fodral i genren. Han läser också manga. Hans absoluta favorit är Gunnm, skrivna och ritade av Yukito Kishiro i början av 90-talet. De första två tidningarna kom också att bli två anime-avsnitt på 25 minuter vardera. Vissa partier togs bort, andra lades till. Animen (som endast blev två avsnitt) och mangan kom att få namnet Battle Angel Alita i väst. En rolig sak som Kishiro har ritat i mangan är alla olika referenser till rockband. Bland annat Iron Maiden och Judas Priest.

Utan att avslöja för mycket om handligen så kan jag skriva att mangan utspelar sig på 2600-talet och kretsar kring en robot som en vetenskapsman vid namn Daisuke Ido hittar på skrotupplaget som utgör den större delen av staden de bor i. Han ger henne namnet Alita (Gally i Japan). Hon får en ny kropp, blir en prisjägare och försöker ta reda på sitt förflutna.

Året var 2003, Cameron hade köpt på sig rättigheterna till att göra en film av mangan. Filmen kom upp på imdb som pre-production. Inte mycket har hänt sedan dess. Cameron har sagt att hans film Avatar var ett test för en ny 3D-teknik, och att han vill förbättra den tekniken inför en eventuell Battle Angel-film. Avatar blev en enorm succé, och det är klart att Cameron vill utöka sitt universum med fler filmer. Han har nu sagt att han är helt upptagen med två uppföljare till Avatar, i fem år till. Han har även sagt att han funderade på att ge en annan regissör uppdraget att åta sig Battle Angel under tiden, och själv bara producera filmen. Men till slut så kunde han inte, han älskar helt enkelt projektet för mycket och har nyligen sagt att de kommer att vara tvungna att slita det från hans döda händer.

Cameron hävdar att det är de första fyra tidningarna han vill göra film av. Vilket betyder att Motorball-tävlingarna från tidning tre och fyra kommer att inkluderas. Ett problem är dock att mangan är mycket våldsam och blodig. Cameron och Jon Landau, som producerat Avatar och Titanic, verkar dock satsa på en film stämplat PG-13. De har sagt i intervjuer att blodet kommer att vara blått, vilket får mig att inse att de kommer att hoppa över nästan hela den första tidningen, förutom introduktionen. Inget fel med det, eftersom jag anser att den första tidningen är lite för våldsam för sitt eget bästa. Manuset är färdigt och är skrivet av Laeta Kalogridis, som även skrivit filmen Shutter Island samt hjälpt Cameron i manusarbetet av Avatar. Alita ska dessutom vara helt datorrenderad, som Navi-folket i Avatar, med andra ord.

Cameron får ofta frågor från pressen ifall arbetet med Battle Angel är nedlagt, varpå han svarar att filmen fortfarande är inom hans radar. Allt Camerons prat om en eventuell Battle Angel-film har medfört ett större intresse för mangan i väst. Idag har den växt och fått sig en trogen skara fans.
Själv är jag inte mycket för manga. Jag hade inte ens hört talas om Battle Angel Alita förrän 2003 - då i samband med att Cameron hade köpt rättigheterna. Jag ville veta vad det var för sorts film han ville göra. Jag beställde den första tidningen och läste igenom den. Mitt första intryck var svagt. Jag gillade inte handlingen, för våldsam, men jag älskade Yukitos Kishiros illustrationer. Jag köpte den andra tidningen och älskade den. Idag äger jag samtliga volymer, förutom spinoff-serien Last Order.

Det som fick mig att skriva bloggen är Camerons senaste uttalande om filmen. För MTV bekräftar han att uppföljarna till Avatar ska bli färdiga först. Avatar är okej, men jag tycker inte att det är så bråttom med en uppföljare till den. Men, uppföljarna kommer att bli riktiga pengamagneter, där en film som Battle Angel har en mer begränsad skara fans. Varje gång han uttalar sig (han nämner filmen i nästan varenda intervju) och håller alla fans på knivens egg och dessutom bär en Battle Angel-tröja på Avatar-inspelningarna så håller han drömmen vid liv. Med rätt budget, och det kommer den garanterat att få, så kan detta mycket väl bli en av de häftigaste actionfilmerna genom tiderna. Inga fler ursäkter om teknik nu, Cameron. Den här filmen kunde ha gjorts för fem år sedan och ändå haft effekter i högklass.

Jag hoppas att han ger en annan regissör jobbet. Neill Blomkamp skulle kunna göra ett bra jobb. Dessutom är han nog ett fan av mangan. Om man ser till vilka likheter mangan delar med filmen District 9. Håll den för Guds skull borta från Zack Snyder.

Jag har nu väntat i över åtta år på den här filmen. Som det ser ut nu så kommer jag att få vänta åtta år till. Det kommer att sluta med att jag sitter i en biograf år 2025, då över 40 år, se Alita göra alla sina piruetter, volter, ja, alla hennes akrobatiska rörelser och säga:

"I'm too old for this shit".

HQ