Svenska

I mina gorillafötter

Skrivet av Trivalde den 12 april 2010 kl 01:41

Jag hade letat hårt och länge, var på gränsen att ge upp hoppet om att någonsin hitta dem. Men då fick jag ett telefonsamtal av en av mina kontakter, han hade sett något som passade beskrivningen. Jag hade hört rykten tidigare om att det jag sökte befann sig i den staden, men det var inte tillräckligt att agera på. Nu, hade jag dock allt jag behövde. Jag hade äntligen hittat dem, de ultimata skorna.

Det blev en lång och hård resa, många omvägar och sömnlösa nätter. Till slut nådde jag min destination där min kontakt väntade med förstärkning, tillsammans marscherade vi iväg mot butiken där det jag sökt så länge väntade.

Väl framme äntrar vi butiken och jag frågar en ur personalen om de har det jag söker. Hon fryser till kort och viskar sedan att de finns i den "andra" butiken, hon skriver ned adressen på en lapp och ger den till mig. Vi rör oss snabbt ut ur butiken och mot vår nya destination. Det var inte långt kvar nu, äntligen var letandet över, de ultimata skorna var bara minuter från att vara i min ägo.

Den korta vägen som återstod bjöd på få fällor, den "andra" butiken nåddes snabbt nog. Jag går in och ser för första gången skorna in the flesh. Jag frågar personalen och ett par i min storlek kommer snabbt fram. Jag tar av mig skorna och mina strumpor och försöker ta på mig dem, de gör motstånd till en början men till slut får jag på mig dem. Var de nu allt det jag hade hoppats på?

*Slut på drama*

Sånt är ju givetvis svårt att säga då de flesta skor behöver gås in ett tag, och när de är så galet annorlunda skor så gäller väl det desto mer. Det ni har läst här i början är en lite mer fantasifull historia än den som handlar om hur jag fick tag på mitt första par Vibram Five Fingers, modell KSO. Det som egentligen hände var att jag hade anmält mig till en liten resa till Luleå Tekniska Universitet för att få reda på hur det är att plugga där.
Denna resa började med att jag åkte till Östersund i bil, åkte tåg därifrån till Bräcke, vänta någon timma, åka tåg därifrån FÖRBI min hemort (som har en tågstation), sova på tåget tills jag når Luleå, vara där en dag och en kväll (vandrarhemmet var HEMSKT!!!), åka ned till Skellefteå och spana in deras spelutvecklingsutbildning och annat skoj, åka till Umeå och besöka brorsan och passa på att köpa ett par fräscha skor när man ändå har tillfället. Den "andra" butiken var dock inget påhitt då de faktiskt hade två butiker i Umeå, och den första hade dem inte.

So that´s what really happened anyway...

Men som namnet på skorna och den lilla historia jag kokade ihop i början kanske lätt antyder så är det ju inte riktigt vilka skor som helst, det är Five Fingers. Fem fingrar, vilket man genast förstår när man ser skorna, Vibram har jag just ingen aning om vad det står för men en snabb googling och det står klart att det har med själva gummit i skon, Vibram är ett italienskt företag som tillverkar dem enligt Wikipedia. Det är dock inte så intressant, utseendet är det, så här har ni en bild med mina skor och mina fötter (vill minnas att jag fick en kommentar om att ha långa, smala fingrar när jag höll upp min okarina på en bild, får se om detta ger någon liknande reaktion).

I mina gorillafötter

Gaaaaaanska annorlunda va? Kanske ni förstår titeln på bloggen, gorillafötter liksom. För säkerhetsskull påpekar jag att man stoppar in sina tår i tårna på skon, de är inte bara där för syns skull. Den här modellen heter som sagt KSO, denna extra benämning står för "Keep Stuff Out". Det som motiverar denna extra benämning är själva skyddet som översidan av foten får och att det inte släpper in grus etc lika enkelt. Men nog om det, hur är dem att använda?

Man kanske först borde fråga BORDE man använda dem, de kanske drar till sig lite oönskad uppmärksamhet? Jag prövade detta och i de flesta fall var jag tvungen att påpeka att jag har konstiga skor på mig för att andra ska märka det, så det är fritt fram! Men till själva komforten och prestandan, just KSO är inte riiiktigt gjorda för att användas i vintern, speciellt under det slaskväder som rådde när jag köpte dem, så första testen blev inomhus. Och det är ju helt klart en annorlunda känsla att gå omkring i dem, väldigt annorlunda. Man känner att man har på sig dem men det är inte på något sätt som vanliga skor, de ger den där barfotakänslan som de pratar så mycket om. Mind you, så är det inte som att verkligen vara barfota.

Till prestandan, mestadels har jag använt dem på gymmet då vädret har känts tveksamt och där fungerar de utmärkt. Har läst att man ska ta det försiktigt till en början då det blir en stor ändring med Five Fingers iställer för vanliga skor, min övergång blev dock väldigt jämn och fin. De känns helt klart bättre, de gånger de påverkas är på löpbandet och benpressen i mitt nuvarande program och de fungerar utmärkt. För stående viktlyftningar lär de vara väldigt bra då man belastar foten på rätt sätt med dem, detta är något jag får återkomma till någon gång.

Och, vädret till trots, lyckades jag pröva dem en vända utomhus. Jag skulle kuta ned till bensinmacken och köpa taco-krydda. Vädret var på inget sätt optimalt men det kändes genomförbart. Tidiga observationer blir att det är bra glid på dem så man får ta det försiktigt i svängarna om man springer på snö/is, annat är att KSO-modellen inte stoppar väta för fem ören (FLOW-modellen är mer lämpad för vintern) och trampar man i en slaskpöl så är man inne för en kall upplevelse. Sträckan till bensinmacken är inte särskilt lång men när jag var framme så hade känseln i tårna börjat försvinna ganska rejält. En snabb uppvärmning i butiken medan jag jagade taco-krydda räckte inte riktigt till för färden hemåt, när jag kom hem hade det bildats frost på tåspetsarna. Återigen tror jag att skorna inte drog alltför mycket uppmärksamhet, förvisso sprang jag vid sidan av vägen. Sedan fann nog många det konstigt att någon var ute och sprang i det vädret som gällde, en rolig sidodetalj var att grannen trodde det var någon neger som varit ute och sprungit då hon såg fotspåren i snön (ordet neger var det hon brukade och ingen slang jag själv slängt in). Sammanfattningsvis var det najs att springa i dem, men lite för kallt för min smak, blir kanske att köpa ett par FLOW och fingerstrumpor nästa vinter.

Så varför Five Fingers över vanliga skor (om inte själva uppställningen av alternativen är nog)?

Fördelen jag läst om dessa skor är att de är bättre för fötterna än vanliga skor, just för att de är formade som fötter. Grundidén verkar vara att då vi är skapta för att gå omkring barfota (evolutionen kunde inte förutse skapandet av skor tydligen, och Gud ville att vi skulle vara nakna) så är det bättre att ha något som efterliknar det. vanliga skor är dåliga då inte alla musklerna i foten används, Five Fingers är främst tänkta att vara som ett skyddande lager och låta foten arbeta på det sätt den är gjord för, med alla muskler. Vanliga skor är till och med skadligt för fötterna och gör det lättare för att skadas allvarligt i framtiden, något som inte verkar vara rent humbug efter alla länkar till studier de har på hemsidan. Barfota är bättre helt enkelt, och Five Fingers är så nära barfota man kan vara utan att vara barfota.

Allt snack om att Five Fingers är bättre än vanliga skor tillsammans med hur underbart härliga och annorlunda de är var det som fick mig att köpa dem, och än så länge ångrar jag det inte, kanske kommer göra det när sommaren kommer och jag får springa lite mer i dem, eller när en arg gorilla kommer och vill få sina fötter tillbaka. Rekommenderar jag er att köpa dem? Mja, inte riktigt. Dock så rekommenderar jag starkt att ta en närmare titt på dem. Känner man sig tveksam över utseendet kan jag istället rekommendera en titt på Feelmax, deras skor ser mer normala ut men siktar också på att imitera barfotakänslan. Tror jag antagligen kommer köpa ett par från dem för att ha offentligt, och definitivt några fler Five Fingers, ett par räcker inte riktigt för alla tillfällen.

Men det får bli en annan gång.

HQ