Svenska
Blog
J.R.R Tolkien

J.R.R Tolkien

Skrivet av Tonker den 21 februari 2012 kl 22:09

Jag erkänner. Jag är rejält peppad på Peter Jacksons kommande The Hobbit. Eftersom det är ett tag kvar till december då första delen lär ha premiär så tänkte jag för ett tag sedan att det kanske vore på sin plats att läsa boken "Bilbo - en hobbits äventyr", igen.

Sagt och gjort. För ett par veckor sen började jag läsa Bilbo. Upptakten till Sagan om ringen-böckerna. Jag hade inte läst boken sen jag var i tonåren och jag kom egentligen inte ihåg så mycket mer än att jag gillade den. Så här efteråt kan jag väl säga att jag fortfarande gillar den. Det är en rapp saga och det händer något på nästan alla sidor som kastar läsaren från kapitel till kapitel. Från äventyr till äventyr.

Efter att jag plöjt Bilbo tänkte jag att det kanske inte vore så dumt att läsa igenom Sagan om ringen-trilogin, igen. Det var minst lika länge sen jag läste den, som sen jag läste Bilbo och det jag minns av denna serie är att jag tyckte att den var ganska seg.

Hur som helst... Nu har jag tagit mig igenom första delen, "Sagan om ringen" och är i slutet av "Sagan om de två tornen" och det jag kan säga så här långt är väl att minnet bedrog mig. Böckerna är inte sega alls. Det hela rinner på som en vårbäck och är dessutom ganska bra.

Det finns dock en plump i protokollet som jag stör mig på och som jag över huvudtaget inte kom ihåg från förra genomläsningen. Sjungandet. Hobbitar, alver, träd, trollkarlar, orcer och dvärgar etc. Alla sjunger. Så snart de står, går eller springer så nog sjungs det. Ibland reciterar de ett par verser, men ofta är dessa tonsatta och våra hjältar/skurkar passar på att sjunga dem i stället. Jag tänker att Tolkien kanske hade en dröm om att göra något annat - en uppsättning men att manuset blev för stor och det blev en bok...

Å så upptäcker jag att det någon som gjort musikal av hela historien och jag förstår varför och alla delarna faller på plats.

Kanske dags för en SingStar-version?

Du hittar ett smakprov här:
http://www.youtube.com/watch?v=4s5b9MSIIDc&feature=related

HQ