Svenska
Blog

Debattinlägg - feedback sökes!

Hej på dig som läser detta. Jag har som uppgift i ämnet svenska att skriva ett debattinlägg angående restaurangkort på gymnasieskolor, och på en specifik skola i fråga. Uppgiften säger 200-250 ord, men jag har lyckats knåpa ihop ca: 350 ord. Så jag skulle vilja att du som läser detta läser texten, kanske spottar ut någon kommentar om dess kvalite och kommer med synpunkter på vad som kan skäras ned då jag överstiger ordgränsen med råge. Tack på förhand!

____________________________________

*RUBRIK EJ BESTÄMD*

Skolan Polhemsgymnasiet på Lindholmen, Göteborg, är känt för sitt restaurangkort som erbjuder eleverna flertalet restauranger att välja bland. Av egna erfarenheter vet jag att detta kort används flitigt som godis för att locka till sig ungdomar, framförallt på den kända gymnasiemässan. Detta kan ses som en självklarhet, skolan utnyttjar sitt ess, sitt hemliga supervapen. Det som gör skolan ''unik''. I de gymnasiesökande ungdomarnas öron låter skolmat i form av pizza, hamburgare och läsk som rena drömmen, iallafall från dem jag har pratat med under diverse tillfällen. Men låt mig klargöra en sak; den skräpmat jag just nämnde här ovan har en tendens att överkonsumeras, vilket inte är bra eftersom det är skräpmat, och det är ingen subjektiv åsikt, utan fakta om man ser till näringsinnehåll och jämför det med varierad husmanskost en vanlig bamba skulle erbjuda.

Ett visst ansvar ges till eleverna då de själva får undvika att gå i snabbmatsfällan, och välja nyttigare alternativ (vilket finns), och det kan ju ses som positivt. Men av alla de elever som Polhemsgymnasiet tar in (vilket under 2012-2013 är närmare tusen elever) så kommer alla inte att lyckas bära ansvaret, utan en del kommer att slänga i sig cola och pommes frites två till tre dagar i veckan, och detta kostar; vilket leder till ett nytt problem. Det ekonomiska taket ligger på 40kr om dagen om man breder ut startkapitalet över alla dagarna under en period. För att faktiskt använda matkortet krävs 50kr, då detta är priset majoriteten av restauranger tar för en fungerande måltid. Ett av sparningsalternativen är bamba, som kostar 35kr.

Nä, bota sjukdomen innan den sprider sig till andra skolor. Restaurangkorten tär på skolans budget och begränsar kursmaterial, vilket leder till mer arbete åt lärarna då de vid tillfällen får skapa sitt egna kursmaterial. Det är upp till eleverna, men också föräldrarna, att motstå frestelsen. För det må se lockande ut till en början, men är det verkligen värt nackdelarna? Jag tycker då inte det. Man måste visa skolorna, och också Polhem i fråga, att restauangkorten är en felprioriteting. Gör era röster hörda!

Tack för mig!

HQ