Svenska
Blog
Hur MCU tappade bort Hulken

Hur MCU tappade bort Hulken

Jag kan börja med att säga att filmen innehåller spoilers för alla MCU filmer som inkluderar Hulken, detta innebär även Endgame så här är er första och enda varning.


Hulken är en bland mina favorit Marvel karaktärer. Jag växte upp med karaktären och jag anser att det är en oerhört underskattad karaktär med några riktigt bra filmer och tv-serier, otroligt underskattade spel och några mästerliga men bortglömda serieböcker. Hulk Ultimate Destruction är högt underskattad och den animerade Hulk tv-serien ifrån 90-talet hade kunnat bli bättre än båda X-men och Spider-man från samma era om den hade kommit lite tidigare och Marvel inte bestämde sig för att göra den mer barnvänlig. Men första säsongen är enligt mig mycket högre kvalité än både X-men och Spider-man från samma tid.

Jag är en av de som anser att MCUs the Incredible Hulk är en underskattad film med vad jag skulle säga en av MCUs bästa skurkar i Thunderbolt Ross och den coolaste MCU striden tills Winter Soldier kom ut. Jag tycker att Edward Norton var en mycket bättre Banner än Mark Ruffalo. Jag tycker The Incredible Hulk har en väldigt bra grund och ger hintar om vad Hulk egentligen är samtidigt som den visar ett djup i Bruce Banner samt trauman han upplever varje gång han förvandlas. Dock så ser man redan i Avengers 1 hur man börjar tappa bort vad som gör Hulk så briljant. Han saknar djup här och känns bara som Avengers power house för att ge några riktigt coola scener. Samma sak egentligen i Age of Ultron även om vi ser mer här när Hulk ser all skada han har gjort i sitt raseri. Men detta är allt.

Innan jag går in på när MCU tappade bort Hulken så kan jag ge en lätt förklaring till Hulken. Bruce Banner i serietidningarna är en mycket förstörd människa med en hemsk barndom. En barndom som ledde till en form av personlighetsstörning. Detta är vad Hulken är, en av Bruce Banners personligheter förstärkt gånger tusen i en gudakropp. Det är varför man i serietidningar kan se så många varianter av Hulken. De är inte andra personer utan allt är Bruce, bara en annan del av honom. Det är också varför Hulken böckerna har ändrat stil igenom åren. Vi hade en smartare Hulk på 80-talet, en mer hjälteaktig mer sansad på 90-talet och sen enstöringen som blir en ledare på 00-talet med Planet Hulk. Den senaste varianten är en skräckbok vid namn Immortal Hulk där Hulken verkligen är monstret som hela världen borde vara rädd för. Jag rekommenderar denna bok oerhört varmt.
Nu kommer jag till vad som fick MCU att tappa bollen.

Innan Phase 3 utannonserades ryktades det om en Planet Hulk film som skulle göra Hulk mer seriös igen. Jag vill verkligen ha detta. Istället fick vi Thor Ragnarök, en film som tar element ifrån Planet Hulk och bara slarvar bort dem. Istället för Hulken som i början inte bryr sig om någon till att bli en revolutionär ledare för planeten för att sedan förlora allt i en oerhörd tragedi så fick vi som jag vill kalla honom Manbaby Hulk. En Hulk som beter sig som en bortskämd 5 åring som inte får som han vill. Vi ser inte raseriet eller ens känslan av att vara en hjälte utan bara en massa "temper tantrums". Enda anledningen att Manbaby Hulk följer med är för att han gillar Thor och hade börjat tröttna på att vara gladiator i alla fall. Sen när han väl blir Bruce Banner så bara tappar de allt djup direkt. Något som Bruce Banner fruktade mest av allt när han förvandlades var vad hade Hulk gjort. Hur många hade dött p.g.a. av hans förstörelse och hade Hulken direkt dödat någon med flit. Här görs det väldigt klart att Hulken har dödat MÅNGA i gladiatorarenan. Och Bruce bryr sig inte. Han bryr sig inte vad det betyder att han har varit Hulken i två år. Sen så bara släpper de allt med att Bruce har ett trauma och han gör sig själv till åtlöje och han blir den stereotypa nörden i filmen. Inget mer.

I Infinity War är det inte mycket skillnad mer än att de också framställer Hulken som en fegis. Här släpper de också all möjlighet att Hulken är en del av Bruce splittrade psyke, nej han är bara en till karaktär. De sa att skulle förklara varför i Endgame men vi får aldrig riktigt en förklaring istället får vi något som borde vara otäckt men istället fortsätter stereotypen med den nördiga Bruce Banner som nu är i Hulkens kropp. I serietidningarna när Hulken är smart så finns det alltid en underliggande ton av vad som händer med en person som är förstörd, vet att han är smartare än alla andra i en gudakropp. Jo en hint av en psykopat som anser att de borde styra för att de kan. Inget sådant i Endgame. Nej MCU har tappat bort allt djup med Hulken. Innan jag avslutar så tycker jag att MCU har gjort mycket otroligt bra. Deras Iron Man, Captain America som exempel är enligt mig bättre än vad serieförlagan någonsin var. Jag tycker att Endgame är en ruskigt bra film och Avengers revolutionerade vad en superhjältefilm är.

Vart vill jag de ska gå nu om jag fick bestämma? En Disney+ serie med She-Hulk, börja om helt enkelt med She-Hulk som är en lika bra men helt annorlunda karaktär. Men detta var bara mina nördiga åsikter. Tack för att ni läste.

HQ