LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Blog
      Ett första besök i den virtuella verkligheten

      Ett första besök i den virtuella verkligheten

      Trots att jag är otroligt teknikintresserad och i många många år velat prova har jag aldrig lyckats få på mig en VR-hjälm. Inte förrän nu vill säga.

      En av mina spelintresserade kusiner hade naturligtvis införskaffat PSVR till sin PS4 pro och förväntningarna steg när jag besökte honom. Efter lite kabeltrixande var det dags att dra på sig hjälmen, eller snarare visiret. Det var relativt smidigt och efter lite kalibrering var jag redo att ta mitt första steg i cyberrymden, eller tja snarare sitta fastbunden på en stol i ett kök i demoversionen av Resident Evil - Kitchen. Min kusin hade visat första delen i spelet tidigare så jag hade ett litet hum om vad som väntade. Trodde jag.

      Trots lite lågupplöst grafik och lite felkalibrering så att mina axlar såg ut att sitta uppe vid öronen så var inlevelsen och närvarokänslan nästan total. Ett tag kändes det nästan som om jag befann mig i det där nedgångna köket med den psykotiska kvinnan. Det var fruktansvärt och fantastiskt på samma gång. Jag kände mig helt utlämnad åt mitt öde och det var först när överlevnadsinstinkten tog över och jag försökte skydda mig genom att försöka ta ett strypgrepp på kvinnan som lite av illusionen bröts. Mina händer gick helt sonika igenom henne och jag fick finna mig i mitt öde. Till min kusins stora förtjusning. Det måste vara minst lika underhållande att titta på personen som spelar som det är att se på spelet i sig, iaf om det är skräckspel som står på schemat.

      Ärligt talat vet jag inte om jag skulle våga spela igenom hela RE i VR. Spelet ser rätt läskigt ut som det är och om jag inte lätt kunde bryta illusionen när jag ville så skulle jag få panikångest. Jag skulle till och med kunna dö där på riktigt, där i herrgården som redan spelat en stor roll i mitt långa spelliv då en hjärtattack inte verkar vara längre bort än en motorsågsklinga med VR.

      Därefter vankades det ännu mer skräck i Until Dawn - Carnival of Blood. Sittandes I en berg-och-dalbana fick jag panga på ett antal måltavlor både levande och odöda. Trots lite problem med kalibrering så visade jag mig vara en hejdare med vapen i hand och alla odöda fick odö igen snabbare än de kunde säga Zombie.

      Efter ett par banor hade kroppen fått nog. Ögonen kändes lite ansträngda som de gärna blir efter ett pass i 3D och ett svagt illamående hade infunnit sig. Dock kände man knappt att man hade någonting på huvudet och trots att jag bar glasögon så fanns det ingenting som störde eller kändes irriterande. Än en gång har Sony visat att de är mästare på hårdvara och ergonomi.

      Jag kände mig dock lyrisk efteråt. Detta var utan tvekan den häftigaste spelupplevelsen på flera år sedan Uncharted 2. Alla belackare av 3D(-TV) kan kasta sig i sjön direkt. Detta är framtiden och jag kan knappt vänta på den då tekniken förfinats ytterligare. Jag inser dock att man kommer att tröttna rätt snabbt på de spel som finns men förhoppningsvis finns det en hel del under utveckling som tar steget vidare.

      PSVR med PS4 pro kommer att bli ett givet köp när jag fått en mer permanent hemmabas och jag hoppas att den sladdlösa V2 har dykt upp innan dess.

      Dessutom kan man avnjuta hela sitt 3D-filmbibliotek på en gigantisk virtuell bioduk utan crosstalk och utan att behöva ha TVn igång öht. Perfekt för de som vill se på olika saker men ändå sitta tillsammans.

      Sony har definitivt lyckats få en "killer app" med detta till sin Playstation och jag kan se att detta kan komma att bli lika populärt som Wii när folk fått prova på. Det lilla abret är naturligtvis den fysiska aspekten i hur det påverkar folk då jag kan tänka mig att många får ordentliga problem med illamående och dylikt. Och jag betvivlar att många kan spendera längre stunder med detta utan någon form av olustkänsla.

      HQ