Svenska
Blog

3D <3 4K Del 2

Det var några år sedan jag skrev mitt förra inlägg angående 3D på 4K-TVn. Nu har jag dock haft äran att ha en 4K 3DTV från LG (OLED55E6V-Z) i ett helt år och har hunnit avnjuta otaliga 3D-filmer både en och två gånger på TVn. Tyvärr hann jag inte få tag på 65-tummaren innan den blev slutsåld så jag fick hålla till godo med ynka 55 tum. Troligen är detta en av (om inte den bästa) de bästa 3D-TV-apparaterna.

TVn är fantastiskt bra oavsett vad för material man kastar på den och oavsett om man tittar på Blu-ray, TV, eller spelar spel med en svärta nästan tagen ur ett svart hål. Då jag inte har någon 4K-spelare än har jag inte kunnat se de filmerna på den än men om ett drygt år räknar jag med att ha en PS5 med 4K-spelare. Jag har sett delar av 4K-filmer annorstädes men inte sett någon större skillnad mot en vanlig blu-ray.

Som jag skrev i mitt förra inlägg antog jag att 4K + 3D + passiva glasögon skulle vara en vinnande kombination och efter att ha fått undersöka det hela själv under ett helt år så kan jag bara konstatera att jag hade rätt. 3D-bilden är fantastisk på denna TV utan att göra några avkall och djupet och skärpan och avsaknaden av skuggbilder gör det hela till en njutning att t.ex. se Thors episka strid mot Hulk i Ragnarök i 3D. I stort sett alla filmer får en extra krydda i 3D, och det enda jag saknar är de riktigt utpoppande effekterna. Det är sällan som det känns som om saker hamnar framför skärmen men det känns för det mesta som om man stirrar in genom ett öppet fönster till en annan värld snarare än på en platt projektion i 2D.

Alla filmer är tyvärr inte tillverkade i hög klass och det finns exempel där synergonomin inte är den bästa och det sticker i ögonen, som t.ex. Dredd. Vad det beror på kan jag inte svara på. Kanske är det en minimalistisk ljusskillnad mellan de olika bilderna eller så kanske de inte är helt synkade. Eller också har jag otroligt känsliga ögon.

Tråkigt nog, som jag hade fel i, så håller 3D sakta men säkert sina ut och när filmer som Dark Phoenix och Ferdinand inte får en blu-ray-version i 3D och Shazam, Battle Angel Alita och Tomb Raider inte får någon nordisk 3D-version vet man att slutet är ganska nära förestående. Nu kan man förvisso få tag på de senare med Svensk text rätt lätt från Amazon i england fast det lär vara slut med det när brexit väl slår till. Dock så har de senare inte alltid svensk text i både 2D- och 3D-versionen samtidigt vilket är en skam.

Förutom att titta på film kan man även använda 3Dn till sin konsol med stor belåtenhet. Zen Pinball får t.ex. en extra härlig inlevelse i 3D.

Om man även skaffar ett par passiva spelglasögon kan man spela split-screen i soffan och få hela TV-bilden för sig själv då de olika paren glasögonen endast visar en av bilderna i 3Dn. Då är det helt enkelt slutfuskat med att kika på vad kompisen håller på med. Tyvärr har jag inga riktigt bra splitscreen-spel men testade CoD: Ghost lite kort som fungerade väl, även om det blev en hel del ghosting med detta.

Jag kan bara hoppas på att James Cameron's Avatar 2 kan få folk att börja strömma till och efterfråga 3D igen (om den nu ens kommer i 3D) och att TV-tillverkarna slänger in en eller annan 3D-TV i sitt utbud. Jag skulle gärna slänga ut en pengasäck på en större 8K LG-TV med 3D-funktion; speciellt om framtiden inkluderade 3D även i 4K-formatet.

Det är synd att inte 3Dn slog igenom när 4K-apparaterna med passiv 3D redan fanns på plats; då kanske folk skulle uppskattat formatet mer och sluppit den sämre kvaliteten som fanns tidigare och kanske skulle det blivit lite mer långlivat. Nyhetens behag i all ära, men jag föredrar fortfarande att se filmer i 3D efter 10 år med formatet. 10-årsjubileumet är snart här.

3D <3 4K Del 2

At least all my movies are available in Real 3D

HQ