Svenska
Blog
Underbara, underbara kyckling

Underbara, underbara kyckling

Skrivet av Petter den 27 mars 2015 kl 13:23

Mitt absoluta favoritkött är kycklingfilé. Det är sant. Jag älskar kyckling och föredrar en riktigt fin filé framför oxe, hjort, ren, gris, älg, rådjur... Jag är kocko-för-kyckling, helt enkelt. Äter normalt sett onaturliga mängder på en helt vanlig arbetsvecka. Tänkte tipsa lite om mina favoritmetoder för att göra schmütt filé smaka smaskens. Jag har såklart ett antal favoriter som jag ofta lagar och ja, here goes nathink:

Kycklingfilé Bacongrill
Kycklingfilé ska alltid tillagas i ugnen (även om vi startar i stekpannan för att få den där fina ytan). Alltid. Att steka den från start till slut gör den torr, något som bland annat Markus Aujalay och Leif Mannerström pratat om under förra säsongen av Sveriges Mästerkock. Min enklaste favorit handlar om ordentliga mängder smör, varm panna, stekt filé (90 sekunder på varje sida) som sen kryddas rätt ordentligt med Bacongrillkrydda från Junis Kryddor (mina absoluta favoritkryddor) och sen ställs in i ugnen på 150° i 25 minuter. Sköter sig själv, blir saftigt och smakrikt.

Parmesanpanerad kycklingfilé
Dela filéerna på längden, så det blir två tunna filéer, rulla dem i salt/pepprat vetemjöl, sen ägg, sen finriven parmesan blandad med lite ströbröd. Stek i mycket olja för fin yta, in i ugnen på 150° i tio minuter. Jag brukar kalla den för lyx-schnitzel. Mycket, mycket god.

Kycklingfilé El Möro Grande
Släng ned kycklingfiléer i en stekhet panna med olja/smör i. Stek dem en minut på varje sida. Ned i en ugnsform, häll över en mix av salsa, lite vatten, sriracha och en grovhackad lök och två hela vitlökar. På med folie eller lock och låt puttra i mitten av ugnen i tre timmar på 110°. Detta tar (som sagt) lite tid men blir kriminellt gott och mört/saftigt. Den reducerade tomatsåsen blir tjock och kan sen kryddas upp med lite färska örter och serveras på tallriken.

Hur brukar du tillaga din kycklingfilé? Om du svarar "jag kokar den" som en viss Calle Brännström, får du en snigel på ögat.

HQ