Svenska
Blog
Sony är äckligt bra just nu

Sony är äckligt bra just nu

Skrivet av Petter den 28 september 2014 kl 11:59

Sony blöder pengar. Det vill sig helt enkelt inte, ekonomiskt. 16 miljarder kronor i förluster nu i det senaste resultatet. Och jag sörjer... För även om de, likt varenda annan elektroniktillverkare, gjort mindre bra produkter genom åren är de bättre än någonsin. Jag anser att de, inom flera områden, är bäst i världen just nu. Sonys produktkatalog är proppad till bristningsgränsen av högkvalitativa dunderprodukter som med enkelhet skåpar ut all tänkbar konkurrens, ändå går det dåligt. Rysligt oförtjänt och något som jag naturligtvis hoppas kommer att ändras.

Jag fick chansen att pilla en timme på Sony Xperia Z3 igår och även fast jag är Mac-Taliban och älskar min Iphone 6 råder det liksom ingen tvekan om att Sony gjort den bättre luren, rent hårdvarumässigt. Ultratjusig, välbyggd med grym batteritid, 4K-kamera, en stilig version av Android som till skillnad från Samsung Galaxy faktiskt inte framkallar våldsamma kräkningar samt vattentäthet, inbyggd brusreducering som verkligen imponerar liksom marknadens bästa mobilskärm. Z3 verkar otrolig, den är dessutom klart snyggare rent designmässigt än Iphone 6.

• Här på väggen i mitt kontor hänger Sony Bravia W9-TV. En av marknadens bästa skärmar trots att den inom loppet av en månad ersätts av uppföljaren. W9:an är äckligt snabb, våldsamt snygg, har en balanserad och mjuk LED-bild med sanslös svärta. För 14 000 kronor är den ett superkap och Sony har under de senaste åren verkligen visat att de ligger i topp igen även när det gäller skärmar. Kommande S9005B ska enligt tidiga smygtester dessutom vara brutal (den är även brutalt snygg).

När det gäller Playstation 4 vet du redan hur mycket jag gillar den maskinen. Designmässigt fantastisk, liten, tyst, kraftfull, smidig och välbyggd. Att handkontrollen är den här generationens bästa precis som det inbyggda gränssnittet gör knappast Sonys fjärde spelkonsol mindre attraktiv.

• På kamerasidan (utan att för den skull låtsas vara någon slags fotoexpert) klår de konkurrenterna Canon och Nikon i mängder av tester med nya fullformatsmonstret a99. Jag fick nyligen kika på filmade bilder från en Sony a7 med tillhörande Carl Zeiss-glugg och tappade nästan hakan. Utan att ha frågat Foto Micke ("Tjena Tjena!") står det klart att Sony är mer än dugliga i systemkamerasegmentet, de ligger i topp även här. Att designen på a7 dessutom är ultraläcker gör mig knappast mindre sugen på att hosta upp 21 000 kronor på ytterligare en kamera. För att inte tala om världens just nu bästa kompaktkamera; RX100-3. Dyr, men tydligen i det närmaste perverst grym (och ursnygg).

Jag lyssnade för en dryg vecka sedan på MDR-1ADAC, högupplösta lurar med inbyggd DAC och trots att jag vanligtvis inte föredrar Sonys lite väl mätmässigt perfekta, metalliska ljudbild imponerades jag något enormt. Även MDR-10RBT (som vi testade för två månader sedan här på Gamereactor) är lika snygga som de är högkvalitativa och sköna. För att inte prata om den trådlösa högtalaren SRS-X9 som erbjuder en underbar design och ljud med en upplösning som får Bose att skämmas. Kristallklart, dynamiskt och behagligt. Sony är äckligt bra just nu.

Förra veckan mottog vi på Gamereactor Blu-ray-spelaren Sony BDP-S6200 (1800 kronor) och den har verkligen imponerat. Fantastisk bild och smidig funktionalitet för att inte tala om den urläckra designen. Kan vara den snyggaste videospelaren genom alla tider.

Med tanke på hur väl sammanhållen, homogen, kvalitativ, prisvärd och snygg hela Sonys nuvarande produktkatalog är (Steve Jobs avundade Sonys design under många år) vore det väl fan å om det inte kunde vända, rent ekonomiskt. Sony förtjänar det och en teknikvärld utan dem vore sannerligen rätt trist...

HQ