Svenska
Blog
Sjukt taskiga kritiker

Sjukt taskiga kritiker

Skrivet av Petter den 19 april 2021 kl 14:14

Är vi sådär taskiga? Är jag sådär medvetet, äckligt nedrig? Nej, jag är inte det - Även om jag såklart ofta är hård, och kategorisk. Jag pratar om den amerikanska presskårens recensioner av den nysläppta Greta Van Fleet-skivan The Battle at Garden's Gate. Lyssnat igenom den ett antal gånger nu under den gångna helgen och passade på att skumma ett antal recensioner från Spin, Variety, Rolling Stone bland annat, under gårdagskvällen. Jösses... Personangrepp i en recension av en skiva, var ju fallet även med texter om deras debut, och även om jag initialt tyckte att Greta kopierade Zeppelin alldeles för mycket, vande jag mig. Och började uppskatta allt annat med deras 70-talsmusik som doftar ljuvligt av passion, entusiasm, talang och hårt arbete.

Amerikanska kritiker kallar dem "nya Spinal Tap", omskriver skivan som "en icke-medveten parodi" och gör musiken till åtlöje på ett sätt som nästan blir oläsligt. Anser jag. En sak om man inte gillar, men det går för långt. Hatet är å andra sidan av samma sort som Zeppelin mottog av enad kritikerkår under deras inledande fem år. Skivorna sålde bra, fansen älskade men amerikanska kritiker hatade Led Zeppelin, innerligt och helhjärtat. Men-men, nog om just det där nu. Skivan då?

The Battle at Garden's Gate är superb. Strålande. Lysande. Fantastisk. Fenomenal. Briljant. En av de bästa rockplattorna på många år. Greta Van Fleet har växt, ytterligare. De har "hittat" mer av sitt eget sound och låter numer inte alls lika mycket Zeppelin men snarare som en underbar mix mellan Rush, Elo, Zeppelin och Pink Floyd. Det är en smula proggigare den här gången, mer episkt och något mer melodiskt, och jag älskar det. Synthen gör underverk på flera av låtarna och balladerna är underbart finstämda. Trumspelet och gitarrspelet är liksom basen underbart utfört och sången är bättre än någonsin. Låten "Built by Nations" är bäst på skivan. En otrolig låt. Makalös till och med. Länk

HQ