Svenska
Blog
Playstation 5 har nu släppts

Playstation 5 har nu släppts

Skrivet av Petter den 19 november 2020 kl 12:54

Nu är den ute. Imorse. Släppt. Eller ja, den är släppt - men alla maskiner i hela Europa är slutsålda vilket gör det direkt omöjligt att få tag på en, såklart. Men det är en helt annan sak än det jag vill prata om, här. Jag vill istället prata om någon slags sammanfattning av min månad med Playstation 5. För det är en fantastisk konsol. En alldeles enormt trevlig maskin som jag uppskattar mer än både PS3 och PS4 rent hårdvarumässigt, och vars handkontroll förändrat mitt sätt att se på spelbaserad feedback.

När det först visades upp gillade jag den vågade designen som följde samma formspråk som framförallt Astro Bot + PSVR. När jag sen packade upp vår första testenhet var jag långt ifrån lika imponerad. De stora vita vingarna som omger den blanksvarta plastkroppen, kändes knarrigt gnekiga och för billiga sett till materialval och styvhet. Men sen har jag liksom vant mig, och börjat uppskatta att den verkligen inte ser ur som något annat i spelväg, alls. Den är höst unik och när jag nu haft den stående under min 85" TV en längre tid, har jag börjat gilla den. PS5 känns ståtlig och originell. Och funktionaliteten är superb.

Det nya gränssnittet är det bästa Sony designat. Så enkelt. Smidigt, snyggt. Det renderas i 4K HDR, tar en blixt-millisekund att klicka dit man vill och hela grejen med att man nu stänger av konsolen genom att trycka på PS-logotypen på Dual Sense och sedan markera power-knappen på skärmen, är en liiiten, liten ändring som gör massor eftersom jag tidigare upplevt att framförallt Frank råkade stänga av eller sätta PS4:an i vila när han blev ordentligt Crash Bandicoot-exalterad.

Jag gillar Create-funktionen och att det nu går att ta fler screenshots snabbare, utan att tvingas nöta ned tummen mot Share-knappen var nionde millisekund. Bra för mig, i jobbet. Jag gillar hur tyst den är, hur sval den förblir och grafiken i spel som Demon's Souls och Astro's Playroom som den målar upp. Jag gillar de obefintliga laddningstiderna och allt jag hört från Tempest 3D-motorn låter som en liiite enklare variant av Dolby Atmos, och det kan man ju bara inte tycka illa om. Jag gillar 4K UHD-spelaren, också. Laddar blixtsnabbt, skjuter ur sig grym svärta och fin rörelsehantering och jag ser fram emot att testa den specialdesignade fjärren. Det märks någonstans när man använder denna konsol att det handlar om en "Made in Japan"-maskin tillverkad i japanska, specialskräddade fabriker som Sony själva äger, och inte lego-tillverkning i Kina. Det finns en kvalitetskänsla där, som är svår att beskriva på något annat sätt.

Sammanfattningsvis är det väldigt, väldigt få saker med Playstation 5 som jag inte äskar, helt enkelt. Sony har slagit huvudet på spiken här, träffat mitt i prick. Synd bara att de inte har tillverkat tillräckligt många.

HQ