Svenska
Blog

Modern Warfare 2 = Fortfarande bisarrt

Skrivet av Petter den 2 april 2020 kl 09:47

Elva år sedan, är det nu (snart i alla fall). Call of Duty: Modern Warfare 2 dundrades ut och uppdraget "No Russian" chockade en hel kulturvärld. I rollen som dubbelagent (som just här har infiltrerat en rysk terrororganisation) pangade man ned hundratals oskyldiga resenärer på en flygplats och varenda tidning, site, TV-kanal och radioshow pratade om detta veckorna innan spelet släpptes. Det var, och förblir, ett av de mest genialiskt lyckade PR-trixen som genomförts inom spelvärlden, någonsin.

Nu är Call of Duty: Modern Warfare 2 - Remastered släppt till Playstation 4 (bara singleplayer-delen eftersom Activision vill göra MP-partiet från detta spel till "en del" av Modern Warfare 2019) och jag spelade det en slurk under gårdagskvällen. Var väl i grunden aldrig något fan av originalet (tvärtom tyckte jag att det var riktigt mediokert) och ny-versionen är inget spel jag tänker berömma, heller. Särskilt inte "No Russian"-delen som känns precis lika bisarr och ännu mer som ett publikfriande PR-stunt utan eftertanke.

Sen har vi ju det här med framförallt USA:s syn på censur i popkultur, och på chockerande innehåll rent allmänt. Vilket gör denna sekvens ännu mer bisarr såhär (snart) elva år senare. För i Amerikat är det ju faktiskt så att en Hot Coffee-scen i GTA: San Andreas, där två risigt modellerade polygonvrak torrjuckar mot varandra i en klent belyst, skuggfattig pixelsäng alltid anses vara värre än att fyra ryska terrorister blåser ned 640 stycken oskyldiga inne på en flygplats, med grovkalibriga kulsprutor. Och det kommer vi andra, utanför de förenta staterna, naturligtvis aldrig att begripa.

Modern Warfare 2 = Fortfarande bisarrt

"Kom nu ihåg: Folkmord är okej men aldrig sex!"

HQ