Svenska
Blog
En ytterst tråkig generation...

En ytterst tråkig generation...

Skrivet av Peddi93 den 10 december 2015 kl 01:53

Jag har inget årets spel 2014. Inte heller har jag ett för året 2015 (ännu). Denna generation har varit katastrofalt dålig för min del, än så länge. Varför? Eftersom att det inte finns ett enda spel jag har spelat under dessa två år som jag skulle tilldela ett högre betyg än max 8/10. "Vad i helvete babblar snubben om?" tänker du.

Ja, jag lider väl av något problem. Jag är nämligen inte den typ som kan spela vilket spel som helst och bli kär i det. Det kanske skulle vara en överdrift att säga detta men jag spelar nästan enbart spel bara för linjära, välregisserade spel där storyn lever i symbios med spelbarheten. Detta tillsammans med ett genomtänkt tempo och en eftersmak som skriker "oförglömlig upplevelse". Det är ett spel som jag håller kärt i år framöver. Detta kanske låter konstigt för många.
"Vill du inte köra runt i en värld i 100 timmar istället för att enbart spela i 10-20 timmar?"
Nej, det vill jag nödvändigtvis inte.

För mig så kvittar längden på ett spel när det gäller siffror. Tiden jag spelar spelet handlar mer om upplevelsen som jag får. Journey som släpptes år 2012 är ett klart mästerverk och det spelet tog slut på mindre än 2 (!) timmar för min del. Längden är relativ gentemot vad spelet försöker berätta. Så känner jag. Missförstå mig inte här. Jag ber inte om en världsklass nivå på själva berättandet i spel. Visst håller jag spel som The Last of Us och Uncharted som det allra bästa jag har upplevt, men jag älskar också spel som de klassiska Metal Gear Solid spelen (här inkluderas absolut inte Phantom Pain och Peacewalker) samt God of War. Ett annat exempel är Bioshock Infinite.

Det finns ett till exempel på ett spel som jag har börjat uppskatta ytterst mycket nu i efterhand... jag tänker på Deus Ex: Human Revolution. Ett fantastiskt spel som lyckades kombinera en mer öppen hub liknande värld fast fortfarande bibehålla sitt narrativ genom spelets gång. Var finns dessa spel denna generation?

Metal Gear Solid V sålde sin själ och tog sig an en öppen värld som är så tom och usel, för att inte tala kring narrativet som i sin tur lider som in i helvete. Karaktärerna känns inte ens som sig själva men det är en helt annan diskussion som jag inte behöver gå in på.

The Witcher 3 kunde jag dessvärre inte sätta mig in i. Jag har försökt.. O ja, jag har försökt. Men jag gråter när jag styr den jobbiga hästen genom världen och inte bättre blir det när jag börjar slåss. Dialogerna är alldeles för sega och ointressanta, kanske för att jag inte har spelet de tidigare spelen. Mycket av tiden känns helt onödigt och bidrar inte till någon större del av storyn. Det är inte Metal Gear Sold nivå på berättandet gentemot handligen utan även om konversationerna är långa i båda spelen så är vissa helt irrelevanta för den större delen av handligen i The Witcher 3. Att rädda någons get i början och något kring ett dött spädbarn som nu är en ande var bara för mycket för min del. Jag har dessutom försökt spela igenom spel som Bloodborne, Assassins Creed Syndicate med flera men jag klarar mig inte längre än några timmar.

Sedan finns det spel som försöker just det som jag önskar. Until Dawn och The Order: 1886. Jag tycker om dessa spel men dessvärre så försvinner mycket av själva spelandet här. Jag uppskattar verkligen vissa moment men det räcker inte hela vägen.

Och så sitter man här, nu. År två i denna generation. En generation som sägs vara kortare än den förra. Alltså är vi nästan halvvägs igenom generationen och jag har ännu inte fått uppleva något spel som jag verkligen älskar. Kan det vara så att The Last of Us har förstört mig? Enda sedan jag upplevde Naughty Dogs epos så känns det nästan som att någonting gick sönder inom mig... Allt jag vet är att denna generation suger, för min del.

Jag hoppas innerligt att Uncharted 4 samt det nya Deus Ex levererar. Visst finns det spel jag ännu inte har spelat, till exempel Fallout 4 och Just Cause men jag håller inte andan tills vidare...

HQ