Svenska
Blog

Sagan om Ringen briljerar på UHD Blu-ray

Alla associerar jultiden med en viss typ av julfilm. En del föredrar Ensam Hemma, andra ser på Die Hard. Sen har vi @Erik som stolt älskar Love Actually ensam i hela världen, signe honom den gode herren. Individuellt för oss alla är det tydligen i vilket fall som.

För mig är det Peter Jacksons majestätiska Ringen-trilogi som alltid plockas ner från hyllan när just decembermånaden nalkas och högtid traditionsfirande ska påbörjans. En trilogi som jag har ägt i flera, flera utgåvor. Allt från VHS till DVD, från Blu-ray till annan (nyare) Blu-ray. Och slutligen nu, prominenta UHD.

Låt mig ta tillfälle i akt och torka rent mungipan från allt saliv, jag har nämligen dreglat ner mig själv kollrig de senaste timmarna. Kommer härmed att tillbringa följande textrad med att överösa denna mästerliga utgåva med allahanda superlativ och beröm, den digitala rekonstrueringen av bild- och audiomaterialet är så hutlöst imponerande att jag känner mig berusad! Bilden är fullständigt fenomenal i The Fellowship of The Ring, den är osannolikt läcker. Svärtan, kontrasterna, färgerna och detaljrikedomen i denna utgåva äter upp standard-utgåvan, gurglar lite ömsint med den, och sedan sväljer ner allt med hull och hår.

Det där genomvidriga blaj-filtret, med all översaturerad grönska som förpestade den första filmen, är numera gammal historia och det vi får nu istället är helt naturliga, vackra toner som injicerar nytt liv i bilden på ett sätt jag inte trodde var möjligt förr. Svärtan är precis som jag nämnde ovan, gudabenådad. Morias klaustrofobiska grott-passager och hallar känns nu avsevärt mer atmosfäriska, sotsvarta och dystert övergivna men jag anser mig fortfarande skåda nya detaljer precis överallt. Också, arbetet som måste ha lagts ner på kostymerna och kulisserna är obönhörligen mycket mer framträdande nu, och det applåderar jag.

Kontrasterna är inte utav denna värld och för- såväl som bakgrundsobjekt sammanförs avsevärt mer behagligt i ögat, med mindre framträdande distraktion oavsett om det rör sig om livlösa ting eller rörliga individer. Det finns tveksamheter på sina håll absolut, filmen är ju trots allt snart tjugo år gammal, men det är mest petitesser egentligen. Under särskilda situatuoner kan DNR-tekniken inkräkta lite väl mycket och störa den annars hutlöst brutala detaljrikedomen, mer än jag hade önskat. Det kan därav bli ett uns mjukt emellanåt och avleder aningen från illusionens makt. Men det är samtidigt ytterst små, små parantes under vissa få scener vi talar här.

Sagan om Ringen briljerar på UHD Blu-ray

Årets julklapp för alla? Givetvis så!

Det nya Dolby Atmos-spåret är ungefär dubbelt så aggressivt som det gamla DTS, och ungefär tredubbelt så mer omfamnande och nyanserat. Det finns ingenting att gnälla över beträffande ljudspåret, ingenting alls. Balrogs bastanta fotsteg mot det ovetande brödraskapet känns numera av i bröstkorgen och ingjuter en avsevärd mängd inlevelse till en redan väldigt upprymmande sekvens. Spjutkast, svärdshugg och troll har aldrig låtit mer... "Sagan Om Ringen" än så här.

Imorgon blir det The Two Towers.

HQ