Svenska
Blog
Victoria III är spelet Paradox inte ville göra

Victoria III är spelet Paradox inte ville göra

Jag blev full i skratt när jag läste att Paradox ursprugligen inte ville göra en trea. Folk tjatade så pass mycket att de bestämde sig för att ändå utveckla titeln (Hoppas att Valve för anteckningar). Victoria III är förmodligen en av mina mest efterlängtade inom subgenren "Grand Strategy" i nuläget. Tvåan lyckades med konststycket att sätta spelaren i skorna som en ledare över en nation, med fokus på ekonomi och diplomati. Krig och stadsbyggande finns i spelet, men är inte riktigt i fokus på samma sätt, som i andra spel från deras portfolio. 

Tidsmässigt gillar jag verkligen dessa titlar då de tar oss från 1800 till strax efter 1920. Om Hearts of Iron är serien som leder oss upp till och genom andra världskriget är Victoria-spelserien som leder oss upp till och genom det första världskriget. Utan att för den delen vara mer av ett krigsspel i samma anda som förstnämnda. Victoria låter oss navigera industrialiseringen, världspolitiken och samhällen i enormt hastig förvandling. Det är svårt att understryka hur fort det gick att gå från häst och vagn enbart till tåg, bilar och flygplan. Det är denna transformation av hela samhällen och dess konsekvenser (positiva och negativa), som är så otroligt intressant i mina ögon när vi blickar bakåt i historien. 

Jag hoppas att titeln släpps under 2022 som det står på butikssidan, men jag är skeptisk. Min spekulation är en tidig 2023 lansering. I allt detta hoppas jag att Total War överraskar med ett Empire Total War 2. Jag älskade detaljerna i striderna på land men framförallt till sjöss. Där Paradox titlar behandlar det stora på ett extremt detaljerat sätt får vi inte se världen i 3D. Det är där de filmiska men detaljrika Total War skiner. Tyvärr är det rätt stor brist på bra spel under 1800-1930-tal. Även om jag uppskattade Assassins Creed Unity och Syndicate förmodlingen mer än många andra på grund av denna anledning, så är spelen få till antal. Med det sagt längtar jag till Victoria III det är en form av underhållning i spelvärlden som kräver tid, intresse och tålamod, men är vansinnigt belönande.

HQ