Svenska
Blog
Ghost Recon: Operation Motherland är bra

Ghost Recon: Operation Motherland är bra

Jag har spelat det något kritiserade Breakpoint sedan 2019. Jag avskydde riktningen det tog med loot, levelsystem, bisarra slumpade nummer på kläder och vapen. Bristen på AI- medspelare var även det oförlåtligt. Däremot har jag verkligen sett spelet förändras över åren som gått. Vi har fått alternativ till rollspelsinslagen, skräddarsy allt från fienderna till förmågor och AI- kompanjonerna har lagts in även om det inte är perfekt. Mängden anpassningar i användargränssnittet gör att man kan komma närmare den mer avskalade och oförlåtande aspekten serien en gång i tiden gjort sig känd för. Däremot har jag till skillnad från många ändå gillat spelvärlden. Den är varierad, har olika biomer och erbjuder många skärmytslingar utanför baserna. I kontrast hade Wildlands för stor yta som innehöll för lite användande av den, trots att den var mer förankrad i en verklig plats.

Operation Motherland var en del av 20- årsjubileumet för spelserien. Jag spelar än idag det första och hade faktiskt hoppats på en uppdatering visuellt av den klassikern. Istället fick vi en ny kampanj där vi tar order från Bowman (Wildlands) i Breakpoint, som verkligen fångade det jag gillade med Wildlands. Även om narrativet runt detta inte är orginelt är det spelmässigt mer intressant än basspelet. Du har ett visst antal ledare i olika regioner som du ska besegra genom att sabotera och kriga mot styrkorna i de olika områdena. Här finns det rum för det som är kvar av basspelets två fiendefaktioner och den nya ryska att konkurera om vad du skjuter på. Alla tre har sina svagheter, unika enheter och olikheter vilket skapar variation. De nya fiendetyperna är alla intressanta och erbjuder lite andra utmaningar än tidigare. 

De nya fordonen, vapnen och inslagen har bidragit till att jag återigen spelar detta. Det är en riktigt bra gratiskampanj med massor av innehåll. Ubisoft hade med enkelhet kunnat packetera allt det som uppdateringen medförde och sålt det för 200 kr. Idag anser jag att Breakpoint är ett bra spel och i flera avseenden bättre än sin föregångare. Däremot kan det inte riktigt matcha det som för mig är synonymt med serien från originalet och Advanced Warfighter 2 på PC. Den taktiska och oförlåtande dimensionen de titlarna hade är svåra att hitta här. Förhoppningsvis kan allt Ubisoft lärt sig under utvecklingen och uppdaterandet av Breakpoint ändå leda till en betydligt bättre uppföljare i framtiden. Även om inte fokuset på Co-op varit positivt för enspelarupplevelsen så fungerar titlarna bra i öppna spelvärldar. Jag kan dock sakna inramningen och fokuset från föregångarna.

Har du spelat Operation Motherland och vad tyckte du om den kampanjen?     

HQ