Svenska
Blog

Min Yakuza- resa

Yakuza har varit synonymt med två saker för mig. En av dessa är organiserad brottslighet och den andra är spelen med samma namn till Playstation. Under min uppväxt fanns inte serien på min radar då jag föredrog andra plattformar. Däremot för något år sedan så beslöt jag mig för att köpa Yakuza 0 på Steam. Inledningsvis fastnade jag inte för det och lade det på hyllan. Det skulle dröja ett antal månader innan jag tog mig an det och blev fast i spelet. För den  här serien är otroligt svår att lägga ner när man väl börjat.

Yakuza 0 är en bisarr titel i många avseenden, det finns frågetecken om allt samtidigt som det underhåller. Ta bara en sån sak som att protagonisten inte dödar. Vilket är nobelt men det är svårt att ta det på allvar när man spelar igenom titlarna. Trots det så rycks man med i galenskaperna och allt runtom. Ett bevis på det är att jag tagit mig igenom Yakuza 0, Kiwami, Kiwami 2, 3 och spelar för närvarande det fjärde spelet på ett par månader. 

Min tanke är att när jag tagit mig igenom hela serien, så ska jag skriva en artikel om mina intryck. För många av er läsare har garanterat spelat serien allt eftersom att nya spel kommit ut. Min Yakuza-resa är snarare lite omvänd. Många av er som började med det första spelet hade inte den fenomenala prologen som sätter händelserna och karaktärerna i en bättre kontext. Även om de exempelvis i den prologen skapar en mer intressant Goro Majima innan han låtsas vara galen. Jag hade tack vare den titeln en mycket bättre förståelse över vem som var vem när jag tog mig an Kiwami. 

På ett sätt är jag lite glad över att få spela en så komplett serie från start till mål, utan att behöva vänta. Yakuza 0 och framförallt Kiwami 2 var fantastiskt bra spel på många sätt. Även om jag såklart också sett brister. Det var lite traggligt att spela trean som skulle behöva Kiwami behandlingen. Där har fyran klarat sig bättre än trean tack vare vassare grafik och andra förbättringar. Jag ser fram emot femman som av vissa ses som den bästa titeln i denna följetong. Med det sagt hoppas jag kunna skriva en artikel om min tid med spelen efter att jag tagit mig igenom hela serien. I den vill jag också redogöra varför jag anser att Goro Majima hade varit en bättre spelarstyrd protagonist genom serien än Kazuma Kiryu som är ganska annonym karaktärmässigt. 

Har du spelat Yakuza och om så vilken är din favoritkaraktär och titel?

HQ