Svenska
Blog
Ser fram emot Empire of Sin

Ser fram emot Empire of Sin

Mafia serien i all ära men vi har inte sett ett riktigt bra spel med ett annat grepp än tredjepersonsaction. Spel som Chicago 1930 och City of Omerta var inte helt lyckade försök. Det är lite därför det kommande Empire of Sin intresserar mig. Det är ett spel som i princip byter ut tanken om en nybörjare som avancerar genom rankerna för att bli mäktigast inom familjen. Spelet använder sig av omgångsbaserade strategielement för strider och väver ihop det med ett managementsystem. Istället för att du är fotsoldaten på gatan så styr du familjens beslut, sköter ekonomin och ska få din att bli störst och mäktigast. Alla element som vi förknippar med gangstertypen av spel finns med här som exempelvis utpressning, smuggling, eldstrider och liknande.

John Romero också känd som en av skaparna bakom Doom serien är kanske inte mannen jag söker mig till för engagerande och bra strategispel. Hans gammelfarmor/mormor var involverad i den här verksamheten vilket varit en inspirationen för spelet. För mig däremot är det inramningen och fokuset på att få spela som en boss istället för en ny rekryt som lockar. Paradox brukar ge ut bra spel så jag tror inte att detta nödvändigtvis blir en hemsk upplevelse. Oron för mig just nu på förhand är att spelets utvecklare inte är så bekanta med genren. Däremot verkar det som att hans studio har fått hjälp av en del indieutvecklare som hoppat ombord.

Jag är försiktigt optimistisk, jag gillar strategigenrevalet och inramningen. Grafiken ser på förhand ok ut för den här formen av spel och Ui:n ser inte helt katastrofal ut. Min oro är faktiskt användargränssnittet. Något som nya utvecklare ibland har svårt med så är det enkelt, lättläsligt och åtkomliga menyer för spelaren. Att spelen också visar nödvändiga informationen för varje given tidpunkt och att spelet minimerar mängden knapptryck för att komma åt den. Detta kämpar även erfarna studios med ibland men de snappar upp och förbättrar sin design över tid.

Spelmässigt hoppas jag att de har ett engagerande spel från början till slut. Strategigenren har en del svårigheter med slutet av spelen. De blir oftast en form av ångvältseffekt där du eller Ai:n kör över resten vilket oftast skapar ett antiklimax. Det här spelet är årets näst sista spel för egen del som jag är intresserad i att spela. Det är bara detta och Cyberpunk 2077 kvar för egen del utöver ett nytt dlc i december för Total War: Warhammer II. Jag vill avsluta med lite positivitet och det är att det är roligt att fler utvecklare vågar ge sig in i den bästa genren vi har i spelvärlden nämligen strategispel. Det finns ingen genre som slukar en så pass och belönar en så väl som strategispel.

Är du intresserad i Empire of Sin?

HQ