Svenska
Blog
Tenet var extremt intetsägande

Tenet var extremt intetsägande

Skrivet av Oxpost den 13 september 2020 kl 12:19

Jag önskar att jag kunde säga det på något annat sätt, men det går liksom inte. Faktum är att Tenet var en fet jäkla besvikelse från start till mål.

Hela filmen bygger på en magisk formel känd som Sator-Arepo-formeln, och genom filmens 2,5 timma långa körtid blir det ganska tydligt att Nolan i första hand haft sitt fokus på sin älskade gimmick i första hand, och allt som har med karaktärsutveckling, logik och handling att göra fick snällt stå tillbaka till förmån för detta.
Det finns inte en enda karaktär i den här filmen som ges något ordentligt motiv, eller personlighet för den delen. Visst är Pattinson härligt charmig, och Kenneth Branagh mysigt överdriven som filmens skurk men vad hjälper det när materialet de har att jobba med är så undermåligt. Till råga på det måste jag säga att John David Washington stundtals är riktigt usel i huvudrollen. Ibland känns det som att han inte riktigt vet vad det är han försöker säga, vilket kanske inte är jättekonstigt då 90% av filmens dialog är ren och skär exposition/tech-babbel.

Det enda positiva jag har att säga är att själva actionsekvenserna har ett rejält driv, och själva hantverket vad gäller foto, klippning och musik är precis lika högkvalitativt som alltid när Nolan är i farten. Det är bara synd att allt som faktiskt behövs för att man ska bli investerad i en film och dess karaktärer är ickeexisterande.

4/10

HQ