Svenska
Blog
Pacific Rim vill vara Godzilla

Pacific Rim vill vara Godzilla

Skrivet av Odane den 12 augusti 2013 kl 16:41

Pacific Rim vill vara Godzilla/Evangelion, men lyckas inte hela vägen.

När jag gick in i biosalongen förväntade jag mig inte så mycket. Stora saker som slåss och river varandra i stycken ville jag ha, resten kunde kvitta. Jag fick ungefär det jag önskat, men samtidigt känner jag att det fanns saker som man kunde göra bättre. Faktiskt mycket bättre och samtidigt har vi ett gigantiskt problem som sprider sig som en löpeld genom Hollywood.

Tydligen lever vi just nu i en era där vi antingen får en av två saker när det kommer till action, oavsett vad det är för genrer. Skakig kamera som gör att man inte kan se skit. Elysium är ett klockrent exempel på detta. Man ser knappt vad som försiggår, helt absurt. Eller så får vi som i Pacific Rim en total mörk obskyr action där man knappt ser hur vissa av varelserna ser ut och och actionscenerna antingen är för mörka och ve och fasa kombineras med någon sorts form av lens flare-aktig överljushet där kontrasten blandas med svinmörkt eller ultra ljust, utan att man kan se jota.

Jag vet inte hur många som har sett de mer moderna Godzilla filmerna från sena 90-talet och tidiga 2000-talet? De japanska alltså, inte det amerikanska krashbygget. Herre jävlar, nu kan man faktiskt se vad som händer och uppskatta action och varelser för vad det är. Och nu är jag inte någon inbiten pretentiös retroeremit som försöker hylla gamla goda tider (även om gamla goda tider knappast räknas som tidiga 2000-talet) i ett försök att racka ner på nya filmer. Nej, jag är mer bekymrad över vart allt det här kommer sluta.

Är man helt enkelt för rädd för att visa action och tro att allt kommer se ut som skit eller att ge oss en klar bild så vi kan njuta av detaljer även om det inte är felfritt? Ta exempelvis de riktigt gamla Godzillafilmerna, visst är det uppenbart att det är en snubbe i dräkt som fightas, men det är inte det som det handlar om. Man vill kunna följa vad som händer. Oavsett hur overkligt eller verkligt något ser ut så vet alla att det är fiction. Filmbolag och regissörer borde lita mer på folks fantasi och inlevelse än att försöka trycka på oss cinematisk goja som ingen kan följa.

En ny produktion av Godzilla kommer komma ut nästa år och jag hoppas verkligen inte det är samma visa som med Pacific Rim. Jag vill se mina monster, jag vill kunna följa actionscener och jag vill kunna njuta av en film för omväxling skull.

HQ