Svenska
Blog

Playstation 4 under skalet

Skrivet av Odane den 21 februari 2013 kl 05:09

Det är svårt att i skrivande stund ha någon stor entusiasm för avteckandet av PS4an. I en presentation som bestod av 90% ordbajseri utan att egentligen säga någonting så visade man tillslut lite prestanda och spel, dvs det som är intressant.

Hårdvara
Utan att de gick in på några detaljer vet vi redan vad PS4an kommer ha under skalet. X86 arkitekturen är långtgående och det är väl inte helt oväntat att man kör på den. Frågan är om man kommer köra på en spec designad 32nm sandybridge eller 22nm ivybridge? Jag är dock glad över att man övergett Cell och kör på x86, det är lättare ur programeringssynpunkt. Dock är frågan om man kör på AMD GPU kommer man även köra på AMD CPU? Är det i så fall Bulldozer epic fail variant man vill dra in i burken? Det vore lite som att skjuta sig själv i huvudet och hoppa ner i en vulkan samtidigt.

Grafikkortet är inget mysterium även om vi inte vet vilket märke eller modell det är. Med en 2 teraflops PC GPU så hamnar vi ganska precis i spåret av ett GeForce GTX 660 kort. Ett mitten kort med andra ord. Knappast något kraftpaket och redan nu en aningen daterat, men tillräckligt för att köra spel som exempelvis BF3 på mediuminställningar utan att hacka. Även om vi inte vet märket så skulle jag gissa på att det är AMD struktur i kortet vilket vidare sänker prestandan då dessa kort räknar enklare paralellkalkyler än Nividias kort. Dock skall det tilläggas att eftersom PS4 släpps till Jul så är kortet mer eller mindre gammalt och rätt ute i tiden redan när det släpps. Man hade väl hoppats på att de kunde köra in ett något kraftfullar kort i burken, men det handlar om pengar och tid givetvis.

8gig RAM, nu tänker nog flera hej jisses vad bra, men låt mig plocka ner er på jorden gott folk och säga att detta även inkluderar VRAM, så hejpåre! Dock, med tanke på att både GPU och CPU inte verkar bli något high end material så duger det och lär knappast göra någon skillnad om man inte har 5 miljoner applikationer igång samtidigt.

Att förstå
Med tanke på att PS3 var en riktigt best när det begav sig och att det tog Sony i runda slängar 6 år att börja tjäna något på burken så är det inte svårt att förstå att gubbarna i styrelsen vill tona ner kraftpaketet en aning. Om man inte är helt oinsatt så kommer dessa siffror på hårdvaran alltså inte som någon blixt från klar himmel. Men det är förstås ganska rejält man dragit till svångrämmen, med tanke på att det är denna hårdvara man skall ha de närmaste 6-10 åren. Med andra ord, en medium PC kommer slå PS4 på käften redan vid release datum. Kanske inte så smickrande men så är det. Kommer detta bygge att kosta mer än 4000kr vid release så är det dags att plocka fram hagelbössan och göran en Cobain i badkaret på sig själv.

HQ