Svenska
Mina tankar om Metroid Prime: Federation Force

Mina tankar om Metroid Prime: Federation Force

Det ska sägas direkt, jag har inte spelat en enda minut av Metroid Prime: Federation Force. Men känner att jag behöver skriva av mig, då detta spel har fått så mycket kritik från spelare för sitt upplägg och grundidé. Federation Force blev från första början väldigt kritiserat redan när det utannonserades E3 2015 för att det saknade en väldigt viktig detalj, Samus Aran som spelbar huvudkaraktär.

Efter 8 års väntan sedan Metroid Prime: Corruption till Wii, var det många Metroid fans som hoppats på ett nytt Metroid i FPS stil. Metroid: Other M är och förblir en besvikelse i många spelares ögon, mig inkluderad. Metroid Primes utvecklare, Retro Studios, hade under denna tid utvecklat Donkey Kong Country Returns och Donkey Kong Country Tropical Freeze. Jag förstår att en utvecklare som Retro Studios fick nog efter att ha gjort en trilogi och ville se sig om efter andra projekt än just Metroid. Efter detta hände har dock Metroid i FPS fallit bort ett bra tag av okänd anledning.

Därför var det roligt att Metroid återvänder till FPS elementet med Federation Force. Denna gång dock utan Samus Aran som spelbar karaktär. Jag har läst att hon gör cameos och är involverad i storyn, men det är inte riktigt samma sak och är osäker på om detta räcker för mig.Det är ungefär som Metal Gear Solid 2, där du spelar som Raiden och ser Solid Snake på avstånd. MGS 2 klarade sig dock bra p.g.a. riktigt bra story och gameplay.

Metroid titlarna lever i mitt tycke mycket på dess gameplay och lore. Jag tror att gameplay hos Federation Force är riktigt bra och Co-op kan vara kul. Men det går inte att komma ifrån att spel-titeln Metroid känns väldigt påklistrad bara för att sälja spelet. Det hade lika gärna kunnat heta Space Marine Federation Force (ifall Samus Aran var helt bortplockad då).

Det är tydligt att Nintendo fokuserat på sin 3DS, särskilt under deras Nintendo Direct som i princip uteslutande bestod av utonnaonserande av 3DS titlar. Detta är logiskt då WiiU från början inte blivit särskilt väletablerad i vare sig Japan eller väst och NX är påväg inom kort. Nintendo ser först till sin japanska publik och där är det bärbart som regerar, varför 3DS också får strålkastarljuset med flest spel, medan NX med sina låga försäljninssiffror nedprioriterats.

Mot denna bakgrund är det extremt enkelt att förstå varför det kommer en Metroid titel till 3DS istället för WiiU. Det kommer att nå fler potentiella köpare helt enkelt. Problemet med att utveckla ett Metroid FPS i stil med Metroid Prime till 3DS är dock att det aldrig kan uppnå samma brillians med grafik eller spelmässig precision. Kolla bara på Metroid Prime Hunters till DS som visserligen hade en innovativ kontroll, men det blev inte särskilt bra vare sig, grafiskt, storymässigt eller precisonsmässigt med kontrollen. Jag har spelet till min New 3DS och att styra runt med stylusen är minst sagt knepigt. Varken DS eller 3DS är optimerad för FPS spelande då båda enheter saknar en andra ordentlig styrspak.

Dels p.g.a. Samus Aran ej är spelbar och att kontroll-schemat verkar knepigt är jag osäker på om Federation Force blir ett köp. Det är tråkigt, för jag gillar Metroid serien nästan lika mycket som Zelda, oavsett om det är 2D Metroid eller 3D med FPS. Särskilt tråkigt är det också att Nintendo inte kunnat producera något bättre än en spin-off titel för Metroid-seriens 30-års jubileum. Men detta är kanske att förvänta sig, då Metroid historiskt är långtifrån lika populär och försäljningsstark som exempelvis Mario och Zelda. Generellt sett går Metroid lite bättre i Väst än i Japan, men det är fortfarande ingen storsäljare i Nintendos mått mätt. Så visst finns det skäl till att det ser ut som det gör. Jag tycker bara att det är lite tråkigt att Metroid får så pass lite cred under sitt 30-års jubilem, för det är en riktigt bra spelserie!

En tröst för mig är åtminstone:

AM2R - http://metroid2remake.blogspot.se/
Genialisk och ambitiös fan-gjord remake på Metroid 2 ursprungligen till Gameboy. Men nu med gameplay och grafik som liknar GBA-spelet Metroid: Zero mission. Rekommenderas! Nintendo har begärt att spelet tas ner, men detta var först efter att spelet redan släppts, så det bör gå väldigt enkelt att hitta via andra källor :).


F4F Samus Aran: Varia Suit Exclusive: http://www.first4figures.com/component/option,com_myphp/Itemid,3/product,167/
Utan tvekan den bästa statyn av Samus Aran, som kommer att släppas under Q1 2017. Längtar! :)

HQ