Svenska
Blog

Bästa spelet 2011

Skrivet av Mr Bestway den 14 december 2011 kl 15:51

Efter ett för mig relativt tomt spelår har jag kommit fram till de tre spelen som jag har haft roligast med i år. Jag har även utsett de två spel som lämnat mig mest besviken respektive överraskad.

3. Dead Space 2
Jag älskade det första Dead Space, det kan man se om man läser min blogg Bästa spelet 2008, därmed var jag ganska förväntansfull på det andra spelet - och Dead Space 2 levererade. Allting jag älskade med ettan fanns kvar, vapnen, musiken, kontrollen och atmosfären, men det hade även gjorts förbättringar. Bland annat hade Isaac Clarke äntligen fått den där personligheten som han desperat saknade i det första spelet. Även Dead Space 2 nästan lutar ännu mer åt action-hållet än vad dess föregångare gjorde så är det ett spel med exakt samma kvalitativa värde.

2. Portal 2
Ett av de få spelen som förgyllde mitt sommarlov var Portal 2 och, jösses, vilken resa det var. Att ännu en gång vara instängd i det det numera nedgångna testlaboratoriet med en allseende superdator som överser ditt minsta steg kunde ha varit en mycket mindre behaglig upplevelse. För som tur är fick man även denna gång ett Aperture Science Handheld Portal Device, eller ett portalgevär om man så vill, för att lösa alla möjliga typer av pussel.
Världens bästa pusselspel? Mest troligt; ja.

1. The Elder Scrolls V: Skyrim
Det verkar som att en av Bethesdas spelserier vinner Bästa spelet för andra året i rad. Men det förtjänar de, för efter att jag taget enbart några få stapplande steg bland de snötäckta bergen i Skyrim förstod jag att det här är ett spel som gör en äventyrslystens fantasier till verklighet. Skyrim är en friare, vackrare och mer levande värld än vad Cyrodiil var och här skulle jag kunna stanna för evigt (inte riktig, men nästan).

Bästa spelet 2011

Årets besvikelse - Pokémon Black/White
Det är inte så att Pokémon Black/White är ett dåligt spel egentligen, jag hade lika roligt med det som jag brukar ha med ett Pokémon-spel. Men det är just det som är problemet, förutom alla de nya Pokémonen, där ett flertal ser ut som någonting man råkat köra över med en skåpbil enbart för att sedan backa över den ytterligare fem gånger, finns det ingenting som överraskar med Pokémon Black/White. En ond organisation vill någonting med Pokémon, blaha blaha, jag måste stoppa dem med mina Pokémon, mina kamrater står och dreglar precis lika hjälplösa som vanligt, poff, så är jag Pokémon-mästaren. Slut.

Årets överraskning - Portal 2
Jag förväntade mig inte mycket från Portal 2. Visst, ettan var helt otroligt men det kändes som historien tog slut där. Hur Valve skulle lyckas fortsätta historien om den psykopatiska superdatorn utan att återanvända sig av trötta, gamla meme som lögnkakor och kompanjonskuber var svårt att föreställa sig. Men de lyckades - med bravur. Portal 2 är överfyllt till bredden med en spännande historia, älskvärda karaktärer, god humor och ett fantastiskt samarbetsläge som i slutändan till och med slår föregångaren.

Tröstpris går till både Batman: Arkham City och Deus Ex: Human Revolution, två spel som jag ännu inte har spelat men som jag gissar hade lämpat sig väldigt väl på min topplista.

Så, vilka spel tyckte ni var bäst 2011?

HQ