Svenska
En ny stjärna på XBLA himmel.

En ny stjärna på XBLA himmel.

Det har varit väldigt tunnt med kvalitativa spel till Microsofts underskattade tjänst under en tid. I onsdags släptes spelet Braid till XBLA, lite som en munsbit innför dom stora elefanterna Bionic Commando Rearmed och Castle Crashers som kommer de närmsta veckorna. Spelet är utvecklat av någon ensam indiesnubbe och blev därför av någon anledning lite dyrare än vanligt. 1200 poäng som till en början avskräckte lite men efter att ha prövat demot en liten stund så var jag helt såld.

Spelet kan beskrivas som ett Mariohyllande-plattformsspel med geniala pusselmoment. Och så kan man spola tillbaka tiden också, på olika sätt i varje värld. Pusslen man ställs inför hela tiden är som sagt helt underbart ballanserade. Dom börjar lättsamt och simpelt för att mot slutet bli riktigt kluriga men ändå inte frustrerande.

Sedan så är grafiken riktigt tjusig också. Hela spelet påminner om en akvarell målning i ljusa färger och med läckert designade nivåer och bakgrunder. Musiken bidrar också med sin melodiska slingor som gör sitt för att sätta en fet mys-stämpel över hela spelet.

Det enda minuset jag kan komma på är att längden på spelet kan tyckas vara lite kort för vissa. Det finns bara 6 banor i spelet, dock är dem fyllda till bredden av spelglädje.

Allt som allt så är Braid ett underbart spel. Det klart bästa till XBLA i år och det nästa bästa totalt.

HQ