Svenska
Slashers från 80-talet

Slashers från 80-talet

Skrivet av MatsN den 15 januari 2018 kl 11:57

Min nya hobby är att titta på slasherfilmer från 1980-talet. Sedan tidigare har jag bara sett någon enstaka Friday the 13th och några till som jag inte minns vilka det är. En ny jobbkollega med god smak samt en lista jag hittade över de 290! slashers som släpptes under 80-talet är min guide.
Den här genren är som alla vet ganska regelstyrd men faktum är att jag redan funnit förvånansvärt stor variation och många roliga idéer i filmerna jag sett så här långt.

Här kommer korta recensioner på det jag hunnit se.

The House on Sorority Row (1983)
Några kvinnliga studenter råkar ha ihjäl den elaka föreståndaren för elevhemmet. Under avslutningsfesten mördas de en efter en. En välspelad och riktigt spännande film som inte är alltför blodig. Twisten ser man komma redan i början men det gör inte så mycket. Det kom visst en nyversion 2009 men det verkar ju sjukt onödigt när originalet redan finns.
8/10

Chopping Mall (1986)
Här snackar vi rent B-cheese men roligt sådant. Några unga anställda i ett köpcentrum festar loss efter stängning. Samtidigt slår det slint i centrets robotvakter som börjar rulla omkring och skjuta laser på allt som rör sig.
6/10

April Fool's Day (1986)
Jag kan inte skriva mycket om den här utan att riskera att spoila något. Det är en av de smartaste slashers jag sett med flera härliga vändningar längs vägen. Trodde man att metaskräck var en ny uppfinning tror man med andra ord helt fel.
9/10

Student Bodies (1981)
Wow alltså. Redan 1981 fanns det så många regler i genren att det gick att göra en renodlad slasherparodi. Den är sådär rolig och några av skämten om den flåsande mördaren gick mig över huvudet eftersom jag inte hade sett nästa film ännu.
5/10

Black Christmas (1974)
Japp Student Bodies fick mig att leta upp en ännu tidigare film och vilken briljant film det är. Den här är inte bara slasherbra utan bra på riktigt. Skitläskigt om några ungdomar som får flåsiga helt bisarra telefonsamtal. Så småningom visar det sig att uppringaren ringer inifrån huset. Skräcken blandas också fint upp med några komiska inslag.
10/10

Slaughter High (1986)
Här snackar vi generisk slasher i sin renaste form. I en låång inledning får vi följa några elever mobba en stackare så att han till sist blir allvarligt skadad. Några år senare bjuds åtta tidigare elever in till fejkåterfest där de blir mördade på blodiga vis. Den gick att titta på men lämnade inga minnen efter sig.
4/10

The Prowler (1981)
En av de hårdaste slashers jag sett så här långt. En krigsveteran blir brevledes dumpad av sin fästmö. När han kommer hem ser han henne stå och hångla med nya kärleken på en avslutningsfest och mördar dem båda. Många år senare är det avslutningsfest igen och mördarens galenskap vaknar igen. Det som gör den här hårdare än de andra är hur kameran liksom stannar lite för länge på offrens dödskamp.
7/10

The Slumber Party Massacre (1982)
Ok här fattar jag inte något alls. Den här filmen är känd för att den är skriven och regisserad av kvinnor och sägs vara tänkt som en feministisk slashersatir. Jag ser inte satiren utan bara en riktigt dåligt spelad film med kass story och tramsiga effekter.
2/10

Sleepaway Camp (1983)
Det enda riktigt bra med den här filmen är den genuint läskiga avslutningsscenen som jag inte ska spoila.
Annars tämligen B:igt om en ung flicka på sommarläger som flippar ur och tar livet av folk.
5/10

Sleepaway Camp 2 (1988)
Mycket bättre än föregångaren och kör på ren skräck-komedi. Angela är tillbaka, nu som lägerledare. En lägerledare som alltid är på gott humör och verkligen inte tolererar att man bryter mot reglerna. I slutändan fler dödsfall än i någon annan slasher jag sett.
9/10

Sleepaway Camp 3 (1989)
Man försöker köra vidare på skräck-komeditemat men det blir inte alls lika roligt som i tvåan. Den enda riktigt minnesvärda scenen är när Angela jagar en stackars lägerdeltagare med lastbil precis i början.
5/10

Friday the 13th 2-4 (1981,1982,1984)
Jason har ihjäl ungdomar. Ibland på finurliga sätt ibland på tråkiga sätt och jag minns inte riktigt vad som hände i respektive film. Tjusig inledningsscen i början av tvåan hemma hos överlevaren från ettan dock. De är ju klassiker bland regelstyrda slashers men nu har jag sett så många bättre i genren.
6/10

Silent Night, Deadly Night (1984)
Halle da vilket liv det blev när den här kom ut. En seriemördare i tomtedräkt, där går väl ändå gränsen tyckte filmkritiker och moralpoliser. Nåväl en ung pojke ser sina föräldrar förnedras och mördas av en man i tomtedräkt. När han själv många år senare övertalas att agera butikstomte slår det slint på riktigt. Det låter som att man siktar in sig åt komedihållet men faktum är att det är ganska hårt med rejäla mängder blod. Jag tyckte den var trevlig.
7/10

The Final Girls (2015)
Jag vet att den här inte är från 80-talet men jag kunde inte motstå den eftersom temat är rätt. Några ungdomar från vår tid råkar fastna inne i en fiktiv 80-talsslasher. Här snackar vi alltså meta på hög nivå och det är en helt briljant liten skräck-komedi.
10/10

Fortsättning följer..

HQ