Svenska
Blog
Topp 25 album från 2011

Topp 25 album från 2011

Här kommer en del av årets summering av musikåret, topplistan!

Topp 25 album 2011

25. Boris - Attention Please
24. Diana Jones - High Atmosphere
23. Earth - Angels of Darkness, Demons of Light I
22. Björk - Biophilia
21. Hella - Tripper

20. Lil Wayne - Sorry 4 The Wait
19. Toro y Moi - Underneath the Pine
18. Thundercat - The Golden Age of Apocalypse
17. Fatoumata Diawara - Fatou
16. Tyler, The Creator - Goblin
15. Grails - Deep Politics
14. Julianna Barwick - The Magic Place
13. Boris - Heavy Rocks
12. Random Axe - Random Axe
11. Frank Ocean - Nostalgia, Ultra.

10. EMA - Past Life Martyred Saints
9. Boris - New Album
8. Teebs - Collections 01
7. TV on The Radio - Nine Types Of Light
6. The Throne - Watch The Throne

5. Action Bronson - Dr Lecter
4. Wild Beasts - Smother
3. Battles - Gloss Drop
2. Beyoncé - 4

1. The Roots - Undun

För mig är det bästa album som släppts under 2011 Undun, med The Roots. Jag hade höga förväntningar med tanke på hur bra deras senaste skiva, som kom förra året, var. De infriades och jag blev dessutom överraskad av hur välgjort allt var. Albumet är ett hantverk. En av de första saker jag la märke till var hur snyggt inspelat det är, speciellt trumljuden låter sjukt bra. Och även om själva trumbeatsen inte direkt är nyskapande passar de med sin snygga simpelhet perfekt till resten av musiken, som jag kan beskriva som drömsk, ibland lågmäld och minimalistisk men ibland också mot det kraftfulla hållet, allt med det alltid lika souliga och jazziga sound The Roots brukar ha.

Skivans rapdrivna låtar, som eftersom det är ett hiphopalbum självklart är de flesta, ramas in av instrumentella spår, ett i början och fyra som avslut. Jag har hört olika åsikter om dessa spår men för mig känns det snudd på genialiskt. Det första, introt, är ganska tyst och försiktigt men bygger upp spänningen inför albumet på ett smart sätt, medan de fyra sista låtarna på tillsammans fem och en halv minut går in på nästan allt man kan tänka sig ett instrumentellt The Roots göra, och sedan lite mer. Det är stämningsfullt, vackert, spännande och helt kaotiskt. "Will To Power (3rd Movement)" är nog det mest oväntade jag hört under 2011. En glad överraskning.

Sammantaget är Undun ett exceptionellt sammanhängande album, både med ljudbild och stil men också i själva berättandet. Det är ett konceptalbum där alla låtar handlar om samma person och hans "korta men tragiska liv". Det är dock inget man direkt tänker på om man inte vet om det innan, inte jag i alla fall. Men texterna är i alla fall väldigt välskrivna och fungerar utan problem i var låt för sig, det är ett album med många minnesvärda rader. Omslaget är också snyggt som fan!!

Tröstpris:
tUnE-YarDs - W H O K I L L
Veronica Maggio - Satan I Gatan
Timber Timbre - Creep On Creepin' On
Yob - Atma
Bon Iver - Bon Iver

HQ