Svenska
Blog
Mitt liv styrs av appar

Mitt liv styrs av appar

Så jag firade som jag tidigare nämnt midsommar i Stockholm den här helgen och det var sannerligen ingenting att klaga på där. Vi drack perfekt tempererat bubbel på Bank Hotel, åt ljuvligt smakrika rökta räkor på Lydmar och tryckte en saftig Entrecôte med perfekt stekgrad på Sturehof. Vi spelade kubb i Vasaparken i strålande solsken och körde Bezzerwizzer framåt småtimmarna och hade det allmänt fantastiskt. Bara känslan av att kunna befinna sig var man vill, med vem man vill och hur länge man vill är ju naturligtvis något man har saknat en masse efter år med restriktioner och social isolering. Nej, livet flöt på och man mådde som fisken i vattnet ända tills det inte längre gjorde det och det var just vattnet som ställde till det. Indirekt i alla fall för det var förstås mitt egna fel att jag bokstavligen söp väck min lur. Den trillade i plurret och sjönk till botten likte en bojsten. Där satt jag på midsommardagen, på kajen och inmundigade livets dryck när jag plötsligt märker att något är på väg ut ur byxfickan och med reflexer som en salongsberusad sengångare försöker jag fånga föremålet i rörelse men förgäves och detta lilla misstag höll på att ställa till det rejält för är det något jag nu blivit varse så är det att det är i princip omöjligt att leva utan mobiltelefon år 2022 och att jag nu gör bäst i att omgående gå med i de diverse facebookgrupper som slåss med näbbar och klor för att behålla kontanter som betalningsmedel. 

Det är förstås inte första gången i livet jag blir av med en mobiltelefon men det är första gången sedan jag omedvetet utvecklat ett beroende. Då, när det begav sig så hade man ändå en utskriven tågbiljett, man kunde betala kontant, hade fysiska kreditkort och det fanns telefonkiosker där man kunde ringa en vän. Det fanns alltid alternativa vägar, nu, not so much. Apple Pay i mobilen, tågbiljett på SMS, Uber i appen och så vidare. I dessa tider kan jag ju inte heller ett enda telefonnummer i huvudet. Annat var det när folk hade fast telefoni, gammal bakelittelfon från Televerket och alltid någon familjemedlem hemma. Då kunde man också varenda nummer i huvudet eller slå upp det i en telefonkatalog, nu. Inte en chans. Ringer ju ytterst sällan någon i dessa tider utan kommunicerar via meddelanden, vilket i sig är det bästa som har hänt mänskligheten sedan färdigskivat bröd. När man väl har tillgång till Messenger och Skype vill säga. Utan? Helt rökt.

Det innebar alltså att större delen av mitt liv låg där på botten. Att själva telefonen går att ersätta och att diverse backupsystem kommer att återställa allt var förstås sekundärt då det knappast skulle hjälpa mig där och då. En tokröd dag i en annan stad. Utan kreditkort, inga taxibilar. Utan tillgång till mina SMS, inget tåg hem. Ingen kan ju Swisha mig heller då jag som sagt har korten i mobilen. Som tur var så hade jag redan betalt hotell men jag skulle ju hem också. Det löste sig som det ju alltid har en tendens att göra men antalet så kallade "work-arounds" var skrämmande många. Vänner som fick boka och betala taxibilar, gå in och köpa nya tågbiljetter och så vidare. När jag sedan kom hem till Götet så var jag ju dock utelämnad, helt åt mitt egna öde så att säga. All form av taxiverksamhet var ju utesluten då varken app eller betalningsmedel som sagt fanns att tillgå. Kollektivtrafiken är ju också begränsad till Västtrafiks mobilapp så buss och spårvagn var ju egentligen inte heller ett alternativ men jag tänkte, äh vad fan. Jag skiter i detta nu och tjuvåker tre stationer. En resa som dessutom var helt Spotifylös. Något som var fullständigt otänkbart bara ett par dagar tidigare. 

Nu är allt det här förstås I-landsproblem och det finns värre saker som sker i världen men jag lärde mig i alla fall något om mig själv denna midsommar, nådens år 2022. Att jag är en teknikslav och att mitt liv i stor utsträckning styrs av appar. Det är en skrämmande insikt. Nu skall jag åtminstone återgå till fysiska kreditkort. Vi får väl se om jag köper hem en printer också och börjar skriva ut färdbevis. 

Känner du igen dig? Styrs ditt liv också av appar eller är du fri som fågeln? 

HQ