Svenska
Blog
Vem tjänar på vems bekostnad?

Vem tjänar på vems bekostnad?

Skrivet av Lotus den 4 juli 2013 kl 17:07

När den moderatledda regeringen den 1 juni 2009 privatiserade apoteken var det med löften om att tillgängligheten skulle öka och att de som bodde i glesbygdsområden inte skulle drabbas av reformen. Av den anledningen bestämde man att inga apotek på landsbygden skulle få läggas ner under de första tre åren. Man sålde även apoteken klumpvis, så att ingen kunde köpa enbart de lönsamma apoteken och strunta i de mindre lönsamma (som som regel finns på mindre orter).

De som köpte upp apoteken gjorde de förstås i syfte att tjäna pengar, och tjäna pengar gör man inte genom att hålla öppna små apotek på mindre orter, oavsett hur beroende de på de mindre orterna är av sitt apotek. När tre år nu har gått börjar ägarna därför lägga ner apoteken på glesbygden, medan de behåller de lönsamma apoteken i de mer tätbefolkade områdena.

Regeringen har nu "upptäckt" att detta är ett problem (ett problem de uppenbarligen var medvetna om skulle uppstå när de satte tidsgränsen). Hur som helst, för att hantera det har de börjat erbjuda ett glesbygdsstöd, som innebär att apoteken på de mindre orterna kan få statligt stöd för att finnas kvar. I vissa fall bedömer ägarna detta vara tillräckligt och behåller då apoteket, i andra fall inte och lägger då ner det.

Så vad skiljer det nya systemet från det gamla? När apoteket var statligt ägt gick vinsterna från de lönsamma apoteken till att säkra de mindre apotekens existens, och på så sätt kunde man hålla apotek öppna båda i glesbygden och i tätbefolkade områden.
Med det nuvarande systemet så behåller ägarna till apoteken de som finns i tätbefolkade områden och genererar vinster åt sina ägare, medan de lägger ner eller tar emot statliga bidrag för de på de mindre orterna.

Det är inte svårt att räkna ut vilka som tjänar på det nya systemet och vilka som förlorar på det. Förlorarna är de gamla och sjuka som bor på glesbygden och som har svårt att ta sig till större städer för att få tag i sin medicin som de ofta inte kan leva utan. Förlorarna är även skattebetalarna, som nu får stå för kostnaderna för att hålla apotek öppna på de mindre orterna där ägarna anser det vara lönsamt, utan att någonsin få se något av intäkterna. Vinnarna är, så klart, de som nu kan plocka ut stora vinster på den lönsamma apoteken, får bidrag från staten för att hålla öppet mindre lönsamma apotek och lägga ner resten.

Staten agerar alltså försäkringsbolag (kostnadsfritt, så klart) åt riskkapitalbolagen som köpt upp apoteken medan vinsterna går direkt ner i ägarnas fickor. Vore man lite konspiratoriskt lagd kunde man nästan misstänka att det var avsikten med reformen redan från början.

HQ