Svenska
The Witcher 3 - Årets spel?

The Witcher 3 - Årets spel?

Skrivet av LordUlf den 23 maj 2015 kl 00:29

Varje år släpps det spel som på förhand spås bli just det årets kioskvältare. Titlar hypas upp flera år innan release från utgivarna för att just deras spel ska flyga ur hyllorna. Ibland lyckas faktiskt utvecklarna leva upp till de högt ställda förväntningarna men allt som oftast blir man faktiskt besviken. Eller i alla fall så blir jag det.

Det märkliga med The Witcher 3 är att det helt flugit under min radar. Inte så mycket på grund av att jag inte trott på spelet utan snarare att jag inte trott på västerländska RPG som genre överhuvudtaget. Jag har otaliga gånger verkligen försökt att ge genren en chans. Fallout 3 har jag haft i min ägo vid tre(!!!) tillfällen, har verkligen försökt engagera mig i Bethesdas mastiga postapokalyps, men det ville sig helt enkelt inte. Det har alltid slutat med att jag vikit av en sisådär 10-12 timmar in i äventyret. Jag tröttnar. Samma visa har det varit med Dragon Age Origins, Skyrim, Dragon Age Inquisition och Oblivion.

Styrkan i genren har alltid varit friheten och möjligheten att skapa sig en egen karaktär från grunden och i förlängningen också ett helt unikt äventyr skräddarsytt för den enskilde spelaren. Problemet är att spelvärldarna oftast har känts som kulisser och storyn har fått hamna i baksätet.

Denna baksida är helt bortblåst i The Witcher 3. Världen bjuder på en sinnessjuk detaljrikedom som endast kan matchas av Rockstars speluniversum. Jag verkligen älskar att glida runt i CD Prodjects Game of Thrones-inspirerade fantasyvärld. Ingen del av världen känns som att den finns till av en slump. Precis allt känns minutiöst placerat med god eftertanke. Allt har ett syfte.

Lägg då på genomarbetade sidouppdrag, balanserat levlingssystem som motiverar en att nöta på, välskrivna karaktärer och ett fantastiskt roligt stridssystem, ja då har man ett rollspel som verkligen trollbinder.

Jag har inte ens klarat spelet men vågar sticka ut hakan och säga att The Witcher 3 är årets spel, alla kategorier. Skulle till och med våga säga så mycket som att det är med det här spelet som den nya generationen börjar på riktigt.

Vad tycker ni? Hur pass bra är CD Projects senaste avkomma enligt er?

HQ