Svenska
Blog

Marvel-recension: All-New Wolverine vol 1-5

Skrivet av Leorio den 3 april 2018 kl 17:41

I musikhistorien finns det många sångare som var bra på att sjunga, men aldrig fick de rätta låtarna för att kunna bli kända. Och inom wrestlingen har vi brottare som var begåvade och lovande men som aldrig fick den chans som de förtjänade. Och inom superhjälteserier har vi de karaktärer som var coola och intressanta, men som aldrig fick de författare och berättelser som kunde göra dem rättvisa.

X-23 är en sådan karaktär. En klon av Wolverine kanske ses som en självklarhet, men X-23, alias Laura Kinney, var en ovanligt lyckad karaktär. Trasig och dödlig var hon fylld av potential och möjligheter. Sedan hon skapades för femton år sedan har hon varit med i ett par riktigt lyckade serier, som New X-Men och X-23: Target X, och ett par riktigt usla berättelser som Pixie Strikes Back och X-Men: The End, men mestadels har hon varit med i medelmåttiga berättelser som varit halvkul för stunden men inte gjort något större intryck.

X-Force och hennes första solo-tidning är exempel på serier som varken var riktigt bra eller riktigt dåliga, utan befann sig ett lättglömt land av mellanmjölk. Bottennappet måste vara serien Avengers Arena, där författaren Dennis Hopeless inte verkade vilja ha med henne överhuvudtaget, vilket gjorde att hon under seriens arton nummer befann sig som ett besynnerligt bihang till intrigerna och de andra karaktärerna.

Men äntligen är det dags för Laura Kinney att skina! Hennes "far" Wolverine är död, och det är dags för X-23 att ta över hans mantel, eller eh, dräkt utan mantel, och bli All-New Wolverine!

Entré Tom Taylor, och vi har äntligen en författare som vet hur Laura ska hanteras. Med tanke på hennes svårigheter att sällskapa med andra människor har hon alltid varit bättre som lagspelare än som solokaraktär och All-New Wolverine är ingen soloserie utan Tom Taylor sätter genast in henne i ett brännhett socialt sammanhang på liv och död.

Marvel-recension: All-New Wolverine vol 1-5

Visserligen handlar All-New Wolverine om att plocka sönder allt vi trodde vi visste om X-23 och göra om henne från grunden, men det är faktiskt på tiden. Det handlar inte om att Laura Kinney ska bli någon annan, att hon ska bli precis som Wolverine, utan det handlar om att hon som människa ska få en chans att utvecklas till den som hon har potential att bli. Så från ensamhet till att var en del av en familj, från att ständigt vara på rymmen till att finna en plats som hon kan kalla hem, från att vara en mördare till att inte döda någon, från att inte bry sig om romantik till att ha en pojkvän, och så vidare.

Av en Wolverine-serie förväntar man sig en hel del blodigt våld, och det får man här, men serien bjuder också på en hel del varma och humoristiska ögonblick. Just blandningen av episka äventyr och stillsamma vardagsögonblick är perfekt balanserad i All-New Wolverine, och handlingen står inte stilla i ett enda avsnitt, utan vi är hela tiden på vägen mot nya äventyr, nya överraskningar och nya känslosamma ögonblick.
All-New Wolverine är ingen serie som ritar om kartan för hur en superhjälteserie ska berättas, men vem bryr sig om det när serien är underhållande precis hela tiden? Dessa fem första volymer bjuder på allt det där som man förväntar sig av en riktigt härlig superhjälteserie: hjältedåd, vänskap, humor, bisarra interdimensionella relationer och hel del smaskig action.

HQ