Svenska
Blog

Äntligen 50 spelrecensioner!

Skrivet av Leorio den 17 november 2019 kl 19:55

Den andra april 2008 publicerade jag min första medlemsrecension här på Gamereactor, i form av Burnout Paradise till min nyinköpta Xbox 360. Målet var satt redan från början: jag skulle nå till femtio recensioner. Om jag fick ur mig en recension i veckan så skulle det bara ta ett år, och då skulle jag få två veckors semester också. Under en period så fick jag faktiskt ur mig en recension i veckan också, men sedan blev det lite svårt att hänga med och klara en spel i veckan och recensera det, när man hade såväl jobb som skönlitterära projekt att bolla med också.

Under ett antal år lämnade jag helt recenserandet av tv-spel och recenserade tecknade serier istället, men drömmen bestod, och sedan 2017 har recensionerna börjat droppat in igen. Och i och med min recension av Warhammer: Vermintide 2 den här veckan så har jag äntligen uppfyllt mitt gamla mål! Våren 2008 trodde jag förstås inte att det skulle ta elva år innan jag äntligen kunde tillhöra Klubb 50, men det känns fantastiskt kul att äntligen kunna uppfylla den dröm som jag kämpade så hårt för de där första åren.

Äntligen 50 spelrecensioner!

HQ

Varför är det ingen online i Super Smash Bros Ultimate?

Skrivet av Leorio den 15 november 2019 kl 17:32

Så Super Smash Bros Ultimate har sålt i över femton miljoner exemplar! Jag har haft väldigt kul med spelet, men jag har ett stort problem: när jag gått online har jag varit väldigt, väldigt ensam.

När ett spel har sålt så bra och fortfarande inte är ett år gammalt så förväntar jag mig att onlineläget ska vara överfullt med spelsugna spelare. Men så har det inte alls varit, i alla fall inte för mig. Ett Quickplay är aldrig särskilt kvickt, och jag har bara fått spela tre spelare en enda gång i Quickplay. Annars har det bara blivit en mot en. När jag spelat turnering har jag visserligen snabbt hamnat i en match, men då har jag bara fått spela mot datorspelare. Vad de gör online vet jag inte, men någon ska väl vara där kanske de tänker?

Det jag helst vill spela är Battle Arena, men när jag söker efter arenor - och jag söker verkligen på precis alla varianter som finns - så hittar jag vanligtvis en eller två. Eller ingen. Och finns det någon är det vanligtvis en mot en som gäller och inte fyra spelare som jag vill spela. Och skapar jag en egen arena så är det oftast ingen som ansluter till den. Trots att jag kanske är den enda arenan i listan.

Jag har inga problem med att hitta matcher i Splatoon 2, fast det är ett två och ett halvt år gammalt spel. Men i Super Smash Bros Ultimate är det ibland helt omöjligt. Det är lättare för mig att hitta online-matcher i Mass Effect 3 till Xbox 360 och i Fifa 18 till PS4:an än i Super Smash Bros Ultimate, vilket naturligtvis är helt orimligt 2019.

Har jag råkat klicka på någon inställning i spelet av misstag? Tror spelet att jag är minderårig och försöker skydda mig från den farliga onlinevärlden? Vad ska jag göra för att få spela fyra spelare online? Är det någon som kan förklara varför det nästan aldrig är några andra spelare där?

Varför är det ingen online i Super Smash Bros Ultimate?

HQ

Topp 50 Bästa Anime Som Jag Har Sett #10-1

Skrivet av Leorio den 4 juni 2019 kl 08:07

10. Kare Kano (TV, 1998)
Kan man skapa en succéserie om två osympatiska personer som blir kära i varandra? Trots sin märkliga utgångspunkt lyckas Kare Kano vara roligare och mer romantisk än så gott som alla andra animeserier.

9. Azumanga Daioh (TV, 2002)
Den roligaste serien i skolmiljö är dock Azumanga Daioh. Serien skippar allt vad romantik heter och handlar om sex väldigt olika gymnasietjejer och deras knasiga lärarinna. Alla minns den som den sötaste animen någonsin, trots att tjejerna ibland är rätt taskiga mot varandra.

8. Perfect Blue (Film, 1998)
Fantastisk film om popvärlden och filmvärlden där tre olika personer är på väg mot det totala sammanbrottet samtidigt. En av de bästa skildringarna om gränsen mellan fantasi och verklighet, sanning och lögn, äkthet och falskhet.

7. Wolf Children (Film, 2012)
Mamoru Hosoda har bara gjort grymma filmer, men den här är den bästa. En kvinna träffar en man som egentligen är en varg, men det är när de får barn som problemen verkligen börjar...

6. Hinamatsuri (TV, 2018)
En inbunden flicka med magiska krafter, en egoistisk men godhjärtad gangster som tar hand om henne, några hemlösa, ett rockband, en trettonårig tjej som jobbar som bartender... Det galnaste anime-mästerverket någonsin.

5. Sailor Moon (TV, 1992)
Börjar med arton avsnitt som alla följer exakt samma mall och sedan brakar hela helvetet lös. Mer romantisk och mer underhållande än vad man klarar av. Och slutet är förkrossande.

4. Laid-Back Camp (TV, 2018)

Topp 50 Bästa Anime Som Jag Har Sett #10-1

En serie om fem tjejer som gillar att campa låter inte som den hetaste serien. Sedan ser man första avsnittet och därefter är man helt fast. När kommer fortsättningen?!

3. Martian Successor Nadesico (TV, 1996)
En parodiserie som har en bättre story än 99,99% av alla seriösa tv-serier. Till och med filleravsnitten är mördande och cliffhangern inför sista avsnittet är en i klass för sig.

2. Min Granne Totoro (Film, 1988)
Att välja den bästa Ghibli-filmen är ungefär som att välja den sötaste japanska skolflickan, men mitt val är Min Granne Totoro. Jag ska inte ens försöka beskriva den här filmen. Enbart Kattbussen skulle ta den till topp 50.

1. End of Evangelion (Film, 1997)
Fansen var inte nöjda med slutet på tv-serien så regissören gav dem precis allt som de önskat sig... fast på ett sätt som ingen hade förväntat sig, bett om eller var beredda på. Tidernas mest kompromisslösa anime är också den bästa.

Topp 50 Bästa Anime Som Jag Har Sett #20-11

Skrivet av Leorio den 2 juni 2019 kl 17:08

20. My-Otome (TV, 2005)
Uppföljaren eller spin-offen eller remaken eller den alternativa versionen... eller vad det nu är av My-Hime. Inte riktigt lika stark som originalet, men grym underhållning om man gillar fantasy, kärleksförvecklingar och magiska flickor.

19. Rurouni Kenshin: Trust & Betrayal (OAV, 1999)
Rurouni Kenshin tv-serien är bitvis väldigt bra men också otroligt ojämn. Den här miniserien träffar som en knytnäve i magen.

18. Neon Genesis Evangelion (TV, 1995)
Egentligen är den här underbara robotserien en stor bluff som låtsas vara betydligt djupare än vad den egentligen är, men som alla som spelat poker vet så måste man ibland bluffa för att dra hem hela potten.

17. Gamers (TV, 2017)
Fantastiskt underhållande serie som mer handlar om relationer och kärlek än vad den handlar om tv-spel, men är man insatt i tv-spelsvärlden så får man massor ut massor av extra skoj av alla referenser till spelens värld.

16. Scrapped Princess (TV, 2003)

Topp 50 Bästa Anime Som Jag Har Sett #20-11

En utmärkt fantasyserie som fått oförtjänt lite uppmärksamhet. Borde räknas som en klassiker, för här bjuds vi på klassisk fantasyunderhållning från första avsnittet till det sista. Lyckas till och med leverera ett riktigt minnesvärt slut!

15. Gunbuster (OAV, 1988)
Stilbildande miniserie om två tjejer som utbildas till ett ovanligt spektakulärt rymduppdrag. Se till att få tag i den oklippta versionen så du inte missar animehistoriens bästa nakenscen!

14. Cowboy Bebop (TV, 1998)
Ja, den är precis lika överväldigande och underhållande som alla säger. Är på många sätt oöverträffad inom sin genre. Avsnitt 20 är det bästa avsnittet av en anime någonsin och slutet glömmer vi heller inte.

13. Rumbling Hearts (TV, 2003)
En romantisk serie om två tjejer och en kille som inte tar vägen dit du tror att den ska ta vägen. Betydligt mer känslosam och omskakade än de flesta andra tv-serier.

12. Video Girl Ai (OAV, 1992)
Kan man verkligen förvandla en manga i femton böcker till en miniserie på sex avsnitt? Video Girl Ai visar att det går alldeles utmärkt! Närmast perfekt berättelse där den enda skamfläcken är den usla engelska översättningen.

11. My-HiME (TV, 2004)
Många animes bygger på animeklichéer och animetroper. My-Hime slår alla på näsan genom att inkludera SAMTLIGA animeklichéer någonsin och dessutom dra alltihopa till sin logiska slutsats. Omtumlande upplevelse.

Topp 50 Bästa Anime Som Jag Har Sett #30-21

Skrivet av Leorio den 31 maj 2019 kl 18:55

30. Princess Tutu (TV, 2002)
En anka förvandlas till en mänsklig balettdansande flicka som förvandlas till en superhjälte. Hängde du med? En otroligt fin och känslosam serie som lyckades lansera balett som något riktigt cool och som är stolt över hur många gånger storyn lyckas slå knut på sig själv.

29. Om du lyssnar noga (Film, 1995)
En av de bästa berättelserna om ung kärlek. En på många sätt oöverträffad historia om gränsen mellan vardagen och fantasins värld. Stort plus för den supercoola katten! Eller snarare katterna...

28. Eldflugornas Grav (Film, 1988)
Fäller du inte ett par tårar till den här filmen har du förmodligen ett hjärta av sten. Gör så ont att man inte gärna ser den en andra gång.

27. Nausicaä från Vindarnas dal (Film, 1984)
Egentligen är det en orimlig uppgift att försöka rangordna Ghiblis filmer, men stämningen, hjältinnan och de obevekliga monstren gör det här till en av de bästa.

26. Sailor Moon R: The Movie (Film, 1993)
Fullständigt fenomenal film som lyckas destillera precis allt som är underbart med Sailor Moon på en dryg timme.

25. Elfen Lied (TV, 2004)
Våldsscenerna i den här serien är säkerligen för mycket för många tittare, men blandningen av ultravåld och vardagsliv har sällan gjorts bättre än här.

24. Macross (TV, 1982)

Topp 50 Bästa Anime Som Jag Har Sett #30-21

Ett av de mest klassiska rymdäventyren som hjälpte till att göra anime populärt i väst som en del av Robotech-serien. Vare sig man ser på originalet eller Robotech-versionen så är det fortfarande grym underhållning.

23. Kokoro Connect (TV, 2014)
Fem ungdomar byter kroppar med varandra, med den förväntade kalabaliken som följer. Mitt i alla skojiga vändningar vågar den också vara seriös och allvarlig. Skildrar sex och sexualitet på ett föredömligt sätt.

22. Please Save My Earth (OAV, 1993)
Otroligt stämningsfull miniserie som man definitivt inte ska avslöja handlingen på för de som inte sett den. Bjuder på fler spännande vändningar på sex avsnitt än de flesta tv-serier som rullat i flera år.

21. Spirited Away (Film, 2001)
Förmodligen den bästa filmen om badhus, häxor och grisar som gjorts. Har man aldrig tittat på anime förut kan det vara en bra idé att börja här.