Svenska

Vilken härlig fredag! (Ang. TPB-domen)

Skrivet av Lanky den 17 april 2009 kl 20:43

Äntligen buras packet bakom The Pirate Bay in. Vilken härlig start på fredagen, själv har jag firat med en Jolt-cola. Förvisso kan överklagandena ändra en del, men jag kan riktigt se framför mig hur leendet på dem stelna när domen läses upp. De har tidigare varit så kaxiga eftersom ingen lyckats komma åt dem, men den här gången sattes de dit och det ordentligt. Underbart.

Pirate Bay kallas ofta för en vanlig sökmotor, men själv tycker jag det är en jävla skillnad på dem och Google. Själva meningen med TPB är att olagligt material ska laddas ner - de själva använder t.o.m. parollen "Ladda ner musik, film, spel, program!" och lagrar torrent-filerna. I allra högsta grad medhjälp till brott mot upphovsrätten om du frågar mig, vilket var precis vad de dömdes för. Sedan så kan man ha åsikter om de filmer och spel som de dömdes på grund av, men vi alla vet att de är skyldiga så det skriker om det till så mycket mer och att dessa användes för att ha något att sätta dit dem för.

Jag tycker det känns bra att man nu satt dit värstingarna inom fildelningen och i och med IPRED-lagen kan man nu även ta upp jakten på småbrottslingarna. Jag kan dock hålla med om att det är ett sjukt att en del våldtäktsmän går fria samt att staten kämpar för att hämta hem någon som dömts för medhjälp till mord på polis, vilket sedan hyllas i media. Det är mycket som inte står rätt till i det här landet (och mycket som står rätt till för den delen), men att använda det som argument, att det finns de som begår värre brott, förstår jag inte - har man begått ett brott så har man och bör därför dömas oavsett om det finns de som är värre. Dessutom är man nog själv den som tycker fildelningen är viktigare än allt annat när man låter den frågan vara helt avgörande för val av parti (Piratpartiet). Jag själv är medlem i ett parti som är väldigt positivt inställd till fildelning, men jag tycker det är rätt oviktigt i i relation till så mycket annat som är helt åt helvete. Det hindrar mig dock inte från att skriva den här bloggen, för som relativt ensam som ung och fildelningskritisk känner jag för att uttrycka min åsikt i frågan.

Upphovsrättshavare som inte vill dela ut sitt material gratis kallas ofta för giriga, men jag tycker snarare det är piraterna som är snåla. Vilka är ni som själva bedömer hur mycket pengar någon ska tjäna, trots att ni nyttjar det de lagt ner enormt mycket tid, pengar och engagemang på? Och för de som vill dela ut sina verk gratis finns det inget som hindrar dem från att göra det, men varför ska de som vill tjäna pengar drabbas för det? Jag tycker dagens ungdomar får lära sig att allt här i livet inte är gratis och har man inte råd får man antingen arbeta, prioritera bort annat eller helt enkelt vara utan. Jag kan hålla med om att CD-skivan spelat ut sin roll och att DVD-filmer är för dyra, men när det dyker upp alternativ så hittar piraterna ständigt på nya bortförklaringar för att berättiga sitt fildelande - de kan lika gärna erkänna att de fildelar för att de är för snåla, det är ändå så uppenbart. Själv kan jag erkänna att jag laddat ner t.ex. någon enstaka film någon gång ibland tidigare, men det är inget jag försvarar idag. När något är olagligt, men riskfritt så kan det vara frestande att bryta mot lagen, på samma sätt att många hade rånat en bank om det vore riskfritt (jag jämställer inte bankrån med fildelning), och jag gläds därför över IPRED-lagen som gör det lättare att sätta dit fildelare. Detta har medfört att jag inte fildelar alls numera.

För att glida in på ett sidospår kan jag till sist ta upp det här med övervakning också. Varför är dagens ungdomar så fruktansvärt rädda för det? Att spana för att upptäcka terrorism ser jag som någonting bra, likaså att sätta upp övervakningskameror där många brott begås. Det är bara brottslingar som drabbas och hederliga medborgare skrämmer således upp sig själva i onödan. Det vore en sak om det sattes upp kameror i varje hem, men det finns ingenting som idag pekar på att så blir fallet.

HQ