Svenska
Blog
Lärde vi oss ingenting av #metoo? Anklagelser mot män i spelvärlden

Lärde vi oss ingenting av #metoo? Anklagelser mot män i spelvärlden

Låt mig inleda denna blogg med att säga att jag i grund och botten tycker att metoo-rörelsen var behövlig. Kvinnor har genom alla tider systematiskt blivit sexuellt utnyttjade och i värsta fall blivit våldtagna inom framförallt nöjesindustrin. Metoo gjorde så att ärkesvin som Harvey Weinstein och Jeffrey Epstein hamnade bakom galler, och för den sistnämnda - ännu värre.

Men, sen uppstod problematiken att personer använde sina sociala kanaler för att sprida misinformation. Ett rykte blev snabbt till fakta på Twitter, och inom loppet av några timmar så kunde en persons karriär vara över, utan någon som helst substans som grund för anklagelserna. Titta bara på fallet Fredrik Virtanen. Godhetsknarkarna och "mobben" av människor på Twitter jagade honom som en spetälsk på grund av en anklagelse, som sedan visade sig vara påhitt. Hans karriär inom media kommer aldrig bli densamma.

Nu såhär några år senare har det blivit dags att rensa upp i spelvärlden på dessa män. Både på utvecklarsidan, men även inom speljournalistiken. Och, det är samma, gamla visa som upprepas. Ett löst rykte sprids på Twitter som en löpeld. Folk faktakollar inte och sprider anklagelsen som fakta på alla sätt de kan.

Jag lyssnade häromdagen på spelpodcasten Giant Beastcast (en del av Giant Bomb). Redan första minuten så varnade programledaren lyssnarna för att det som komma skall kan bli obehagligt och de som medverkar i podcasten ska tänka efter innan de pratar.

Men, det tar inte lång tid innan de hänger ut folk med namn till höger och vänster. Kända speljournalister, streamers men även kollegor. Folk som de har känt i flera år "åker under bussen". De gör ingen skillnad heller på graden av sexuellt våld/utnyttjande. Emotionellt skadligt beteende likställs med våldtäkt - det är precis lika allvarligt enligt de medverkande i podcasten.

Allt detta skitsnack på grund av ett rykte.

Giant Beastcast nämner inte ens att det är just anklagelser - och inte fakta. De slänger till och med in en kommentar att det inte spelar någon roll. "En person som har blivit utsatt har mycket mer att förlora, därför är allt som sägs sant".

"Därför är allt som sägs sant". Som sagt, har vi inte lärt oss någonting av metoo? Det är uppenbart att människor i vissa fall är beredda att göra vad som helst för att hamna i rampljuset. Och det är alltid en persons sida av historien som presenteras i dessa rykten - den andra skiter vi bara i. Det ska ju passa narrativet.

Giant Beastcast är bara ett exempel på ett gäng med stor social spridning som går ut och likställer rykten med fakta. Hänger ut kollegor som de hade mördat deras barn. Det finns mängder av liknande exempel på spelforumet Resetera där medlemmar hänger ut streamers som var otrogna - och likställer detta med våldtäkt. KOM IGEN!

Och, för guds skull. Om ni känner att ni blivit utsatta för någonting. För all del, gå ut med det! Var bara säkra på er sak så att ni inte blir åtalade för förtal. Och ni som skriver om det, tänk gärna till ett par gånger innan ni hänger ut folk med namn.

Vi lärde oss uppenbarligen ingenting av metoo, och det är tragiskt.

HQ