Svenska
Blog

Topp fem på julbordet

Skrivet av Jonas den 7 december 2021 kl 03:26

Under helgen började jag så sakteliga bygga det julbord som ska krubbas i det Mäkiska hushållet. Det är som vanligt mycket som ska till, och det som kan förberedas tänker jag också förbereda. Jag är väldigt förtjust i vällagad, svensk husmanskost (jag gillar mat överhuvudtaget) och har såklart flera favoriter när det dukas fram - där allt bör sköljas ner med julmust från Zeunerts. 

Här är mina fem favoriter som absolut till varje pris måste står på julbordet (där jag måste tillägga att jag verkligen fått kämpa för att prioritera bort tunnbröd, rullsylta, handknuten prinskorv, lutfisk, Kalix-löjrom och risgrynsgröt):

5. Rökt röding - Jag älskar fisk och det bör givetvis finnas gravad lax, sill och annat på julbordet, men allra viktigast i denna kategori är en riktigt fet och fin rökt röding. Det inmundigas sedan med kokt potatis, bara som den är eller mosad med lite majonnäs i en tunnbrödrulle. Jag kan verkligen känna den underbart rökiga lukten i näsborrarna av att skriva detta.

4. Goda ostar - Det görs otroligt mycket bra ost i Jämtland, och det är ju tur för detta är makalöst viktigt. Det behövs åtminstone en stor Julius från Skärvången, en bit Rocka Fett från Åsberget samt en fenomenal bit gräddost (här tycker jag att Lidl är bäst faktiskt). Sedan riktigt hantverksmässigt bakat tunnbröd med gott smör (kärna själv till jul eller satsa på kvalitet i detta fall). Sjunde himlen!

3. Julköttbullar - Ofta tycker jag att folk brukar fuska lite med julköttbullarna. De ska vara lite mindre och de ska ha annan kryddning. Allra bäst gillar jag Feeders recept och eftersom de har grädde i sitt recept tycker jag det är lite extra gott att göra dessa på älg eller ren (som ju annars lätt blir torrt). Men vanlig blandfärs fungerar naturligtvis också utmärkt. Se till att göra dem lite mindre än vanligt, och stek absolut aldrig i ugnen.

2. Kalkon - Den här har smugit på mig under de senaste åren då jag och sambon arrangerat vad vi kallar Pre-Xmas för familj och vänner. Jag gör Paula Deens underbara sydstatsrecept med stuffing på sidan, och vispar sedan enkelt ihop en sås utan mejeriprodukter. Det blir vanvettigt gott och att motbjudande hänga över vasken och trycka i sig en kalkonklubba sedan gästerna gått hem är #livskvalitet av rang.

1. Julskinka - Tråkigt alternativ? Kanske det, men en riktigt god kvalitetsskinka med massor av fett och underbar griljering är bland det absolut godaste jag vet. Jag äter den till potatis, på tunnbröd, på knäckebröd eller bara som den är i sådana lass att det rimligen inte kan klassas som hälsosamt. Men julbord och hälsosamt leverne tycker jag är fullkomligt oförenliga oavsett så det skiter jag i.

Topp fem på julbordet

Vad har du för favoriter på julbordet?

HQ