Svenska
Blog

Gillar Sonys nya prenumerationstjänst

Skrivet av Jonas den 6 december 2021 kl 02:40

Sent i fredags berättade Jason Schreier allt han visste om Sonys kommande Xbox Game Pass-utmanare, vilket i stora drag stämmer överens med våra uppgifter. Det är alltså PS Plus och PS Now som slås ihop till ett nytt PS Plus som kommer erbjudas i tre olika utföranden:

"The first would include existing Playstation Plus benefits.

The second would offer a large catalog of Playstation 4 and, eventually, Playstation 5 games.

The third tier would add extended demos, game streaming and a library of classic PS1, PS2, PS3 and PSP games."

Det här har diskuterats flitigt under helgen, som sig bör, och det finns i princip två sidor. En sida som tycker det är lite menlöst eftersom nya spel inte läggs till direkt som med Xbox Game Pass, utan blir mer ett valv för äldre titlar (om de renderas lokalt eller streamas vet vi inte) - samt en sida som är nöjda och ser fram emot retrospel och gärna tar den dyraste versionen.

För min egen del, tycker jag dessa två tankar går utmärkt att ha i huvudet samtidigt. Hade jag hellre tagit alla Sonys spel direkt till tjänsten utan att behöva betala extra för dem? Jamen utan minsta tvekan. Men jag kan också känna att det kommer bli kul att kunna spela gamla klassiker igen. 

Framför allt så gillar jag dock att det blir ett alternativ till Xbox Game Pass snarare än en karbonkopia. Jag gillar när olika stratgier väljs. Det är bra för oss konsumenter att kunna välja, för alla vill inte ha samma sak. Playstation 5 och Xbox Series S/X är i högre grad än på mycket länge två tydliga alternativ där du får välja vilken rutt som passar just dig bäst; den ena, den andra, båda eller ingen.

Jag passar även på att kasta in ett vedträ i de ganska heta diskussioner om den nya prenumerationsstjänsten som varit både hos oss och på andra ställen. Av oklar anledning är otippat många användare som debaterar Sonys tjänst bekymrade för Microsofts ekonomi när det kommer till Xbox Game Pass.

Det förklaras gravallvarligt hur ohållbar och ogenomtänkt den är samt att det bränns pengar för framgång längre fram, vilket får mig att känna att det ju var synd att inte Microsoft kollade med alla dessa ekonomer innan de sjösatte projektet. Att Axios-journalisten Stephen Totilo pratade med Xbox-chefen Phil Spencer som sade det diametralt motsatta spelar ingen roll:

"I know there's a lot of people that like to write: We're burning cash right now for some future pot of gold at the end. No. Game Pass is very, very sustainable right now as it sits and it continues to grow.”

Glädjs åt Sonys roliga satsning istället. Att få PS Plus och PS Now sorterat under samma tjänst känns fenomenalt, och ger ett försprång på Microsofts Xbox Game Pass- och Xbox Live Gold-uppdelning. Jag misstänker dessutom att Playstation-spelen kommer streamas via Microsofts Azure-servrar och om så är fallet förutsätter jag att det kommer fungera lika bra som Xbox Cloud Gaming - och då jäklarns anacka kommer jag spela japanska rollspel, vill jag lova!

Gillar Sonys nya prenumerationstjänst

Sonys nya prenumerationstjänst med äldre spel lovar gott, och blir ett alternativ till Xbox Game Pass snarare än en direkt konkurrent.

HQ