Svenska
Blog

Star Wars har inte varit bättre på 38 år

Skrivet av Jonas den 5 maj 2021 kl 02:18

Jag såg någon på Twitter skriva något i stil med att du är inte ett äkta Star Wars-fan om du inte hatar sex av de nio huvudfilmerna. Och det ligger något i det. Vi är ofta ett gnälligt släkte (även om jag inte gillar grejen med att någon ska vara mer äkta fan), och det går definitivt att ha synpunkter på vad Disney gjorde med de tre senaste rullarna.

Tänk att de vägrade låta Han, Leia och Luke mötas, och började istället ta huvudpersoner av daga på de mest ovärdiga vis, samt slafsade ihop en story där filmerna överhuvudtaget inte ens tycks sitta ihop. För detta ska de ha skit.

Å andra sidan var det ju inte som att vi jublade av lycka åt George Lucas insatser med prologtrilogin där en amfibie som pratade bäbisspråk snubblade sig igenom allt och ett barn chanstryckte på knappar och löste biffen. Idag har nog många av oss ändå varmare känslor för prologrullarna än Disneys filmer, men Lucas sätt att hantera Star Wars var verkligen inte vackert mot slutet.

Inga filmer, böcker som mest liknade fanfics (och helt motsade varandra), inga spel (förutom Unleashed som helt sabbade universumets klister) och en allmän apati. Det var ingen rolig tid att vara Star Wars-fan, undantaget Clone Wars.

Men samtidigt som Disney behandlade de tre nya filmerna illa, så har de även släppt de underhållande rullarna Rogue One och Solo. De har startat om universumet med böcker så det nu ska vara mer genomtänkt, de erbjuder riktigt välskrivna serier och de har framför allt gett oss Rebels och Mandalorian.

Rebels är så briljant att jag knappt ens vet vart jag ska börja egentligen och lyckades under fyra säsonger knyta ihop så mycket lösa trådar, fixa så många ogenomtänkta beslut och ge en så mycket bättre inblick i Star Wars-galaxen att jag värderar den nästan i paritet med originaltrilogin. Och just Mandalorian behöver väl ingen närmare presentation och heller inte den kommande series Obi-Wan. Eller för den delen Boba Fett-serien. Eller den med Cassian Andor från Rogue One.

Därför var det med ganska höga förväntningar jag kikade piloten av The Bad Batch på Disney+, vilket brukar vara ett recept för att bli besviken. Men icke. Detta gäng introduceras väl i Clone Wars och vi slungas rakt in i händelserna efter Kejsarens brutala Order 66. Jag tänkte inte spoila något om storyn, mer än att säga att du uppenbarligen har något att se fram emot.

Skaparen Dave Filoni har uppenbarligen kvar fingertoppskänslan från Rebels och vet precis vad fansen vill ha. Produktionsvärdena är också betydligt högre än i tidigare animerade Star Wars-serier och sammantaget kommer jag sitta som bänkad framledes. Visst, den nya trilogin gjorde få glada som helhet, men inte sedan de tre originalrullarna för 38 år sedan har Star Wars varit bättre än just nu!

Star Wars har inte varit bättre på 38 år

Måtte det komma ett co-op-baserat actionspel baserat på The Bad Batch. Det kan bli hur bra som helst, kolla in serien så förstår ni vad jag menar.

HQ