Svenska
Blog

Men seriöst, vad hände med tennisen?

Skrivet av Jonas den 16 april 2021 kl 03:24

Det är inte överdrivet ofta längre, men idag var en sådan där underbar dag då jag fick chansen att slå några Virtua Tennis-bollar till Dreamcast igen. Och ursäkta min risiga franska, men satan vad roligt det är fortfarande. Både för barn födda tio år efter att Dreamcasten lades ner och för gamla gubbar som mig själv, som var med när det begav sig.

Efter runt timmen spelad kom snacket igång. Varför, varför i hela fridens namn görs det inte sportspel som detta längre? Det går ju att spela i timmar och blir aldrig tråkigt än idag. Någonstans längs vägen tror jag stora spelutvecklare bestämde under en hemlig konferens att det fick vara nog nu med bra tennis.

Endast svintrista simulatorer som sålde dåligt, fick risiga betyg och hatades av allmänheten fick utvecklas. Och sedan den dagen har det varit stendött. Kanske var det för att tennis var den överlägset roligaste digitala sporten och var fullkomligt klockrent för den som spelade själv, mot en annan eller dubbel. Det roade vare sig man gillade sportspel eller ej, och var dessutom intuitivt på ett sätt dagens sportspel aldrig är.

Jag tror Top Spin från 2003 var det sista tennisspelet som var riktigt bra, för efter det blev serien aldrig sig lik och Virtua Tennis 3 och 4 var rena haverierna. Idag får vi hålla till godo med mediokra spel som Tennis World Tour och AO Tennis, och inte ens företag som Take-Two och EA vill befatta sig med sporten.

Och det är verkligen totalt obegripligt. Det är fortfarande en stor sport, det är fortfarande samma självklara upplälgg för bra spel - och alla de gamla tennisspelen som var roliga är fortfarande roliga. Prova spel. Spela lite Tennis till NES, Super Tennis till SNES, Pete Sampras Tennis till Mega Drive, Virtua Tennis till Dreamcast eller Top Spin till Xbox. De står sig. Till och med Pong från 1972 är fortfarande underhållande liksom Rockstars försök att kringgå förbudet mot underhållande tennis i 2006 års ljuvliga pärla Table Tennis.

Men sedan den där konferensen jag skrev om ovan, där det blev förbjudet att göra underhållande tennis tog det alltså stopp. Jag vet att Super Tennis Blast är roligt (och har tipsat om det förr i bloggen), men det är ett relativt litet indiespel (utvecklarna fick förmodligen inte vara med på konferensen) i slutändan och har inte riktigt hållbarheten och presentationen jag skulle önska.

Vad hände egentligen? Varför dog den digitala tennisen ut helt för snart 20 år sedan? Det är verkligen hög tid att fixa detta. Snälla.

Men seriöst, vad hände med tennisen?

Precis lika kul nu som för drygt 20 år sedan när Virtua Tennis kom till Dreamcast.

HQ