Svenska
Blog

Battlefield, rykten och påstådd realism

Skrivet av Jonas den 15 april 2021 kl 01:41

Tidigare denna månad skrev jag en nyhet om nästa Battlefield. Det ska enligt EA släppas i år, med det är också ungefär allt vi vet, även om det finns en otrolig massa rykten med mer eller mindre sanningshalt. Nyheten handlade dock inte om det, utan om att spelet skulle ingå med Xbox Game Pass dag ett.

Där och då tänkte jag inte så mycket mer på det. Det vore såklart stort att få det på köpet med en tjänst många redan betalar för och som ensamt skulle vara värt närmare ett halvårs abonnemangskostnad. Microsaoft har dock varit väldigt aggressiva kring Xbox Game Pass, och ungefär där stannade tankeverksamheten. Det var inte förrän jag blev inbegripen i en diskussion på ett stort spelforum som jag insåg att det inte nödvändigtvis är Microsoft plånbok och aggressivitet som ligger bakom detta - om det stämmer.

För medan Call of Duty bara gått från klarhet till klarhet och slår nya rekord samt får allt fler spelare, inte minst med sin gratisversion Warzone, är faktiskt Battlefield något... sargat. Del fem sålde klart sämre än sin föregångare vid lanseringen, betygen var inte heller sådär toppenfina och de hetaste diskussionerna tycktes inte handla om spelet i sig utan om att EA velat satsa på mångfald av olika slag, vilket många var tveksamma till ur historisk kontext (något jag dock själv tycker är att sila mygg och svälja kameler, vilket jag bloggat om, men det är en annan diskussion). Rätt eller fel, hur man än vänder och vrider är det ingen drömsits att folk bråkar om ens spel som politiskt ställningstagande medan försäljningen viker och de höga betygen uteblir.

Därmed uppstår plötsligt scenariot att det kanske är EA och Dice som behöver hjälp. Att årets Call of Duty kommer sälja multum tvivlar nog ingen på, det lär också få finfina betyg som serien ofta får. Och så finns ju som sagt Warzone. Det var tre år sedan Battlefield V släpptes och ärligt talat tycker jag mig inte ha sett något jätteintresse för det heller.

Det här kommer såklart börja ändras när spelet utannonseras, i synnerhet om det faktiskt håller den klass Battlefield-serien faktiskt länge var känd för. Men kanske är det rent av så att det är EA och Dice som är sugna på att låta spelet ingå med Xbox Game Pass och att det kanske inte alls är den jätteaffär från Microsoft man kan tänka sig?

När jag fick argumenten kastade i ansiktet började jag se att där faktiskt finns en god poäng. Om miljoner Xbox Game Pass-ägare spelar Battlefield istället för Call of Duty är ju otroligt mycket vunnet. Det kommer snackas mer om spelet i sociala medier, det kommer delas bilder/videos och eftersom det säkerligen har cross-play lär folk inspireras att skaffa det för att få lira med sina kompisar. Dessutom är det ett stort EA-spel, så någon form av mikrotransaktioner är nästan givet, vilket ger betydligt högre intäkter med fler spelare.

Jag har därför landat i att det är ett rykte jag tror på. Men inte tack vare något extraordinärt arbete av Microsoft i första hand, utan för att EA och Dice faktiskt kan behöva detta dragplåster för att på snabbt sätt göra Battlefield till en gigant igen.

Battlefield, rykten och påstådd realism

Det klagades mycket på att kvinnor var med i Battlefield 1 som därmed var orealistiskt, att det däremot förekom sådan här textboksrealism hade dock kritikerna inga problem med.

HQ