Svenska
Blog

Har Sony tappat fingertoppskänslan?

Skrivet av Jonas den 7 april 2021 kl 02:05

Har haft en förlängd påskledighet och hälsat på släkten, vilket varit väldigt trevligt för mig som varit och är isolerad till stor del som en följd av pandemin. Jag är nämligen extra infektionskänslig (cysisk fibros) och tillhör en riskgrupp. Kort innan jag gick på semester hann jag blogga om det faktum att Microsoft har ytterligare en dålig månad för deras Games with Gold-koncept för april månad.

Något förvånat får jag ändå konstatera att många tycktes vilja försvara att de får betydligt sämre spel för pengarna än vad konkurrenterna ger (Google Stadia och Sony ger bättre valuta), men smak är såklart smak, även om jag tycker det är helt skevt. Argumentet att det är gratis ger jag dock inget för, för Xbox Live Guld kostar pengar och man ska absolut ställa krav på vad man får för sina slantar.

Men semestern hann knappt börja innan det började klia i bloggfingrarna igen. Orsaken var en krönika kallad "I'm Ditching 30 Hours Of PS5 'Outriders' Demo Progress For Xbox Series X" som publicerades av en huvudskribent hos Forbes. Det är ju ännu rätt tidigt in på den nya generationen och många har inte ens fått tag i sina konsoler, och ännu färre har lyckats lägga rabarber på båda.

Nåväl, att kasta bort 30 timmars spelande för att byta format är ändå något jag har svårt att se mig själv göra (det är få spel jag ens investerar 30 timmar i), så jag blev såklart nyfiken. Överraskande nog handlar det i princip om en ganska saklig kritik av Playstation 5 som alltså publicerades i den största amerikanska finanstidningen - förmodligen en av världens största överhuvudtaget - lagom till påsken. Knappast en dröminledning för Sonys del, där vi bland annat kan läsa hur skribenten ogillar menyerna, hanteringen av chattar och batteritiden på handkontrollerna:

"All the tiny annoyances of PS5 have overwhelmed me. The poor UI and remapping of the home button. Whatever they've done to badly screw up the friends and party system. The fact that Outriders (and other games) will still have "copying" phases whenever they are patched (which will be frequently). Any time any game tries to use adaptive triggers. Poor controller battery life. The list is getting long."

Åsikter är åsikter såklart. Men lägger man till det sådant som hur Sony höjt spelpriserna, hur stökigt det i vissa fall varit att uppgradera spel från Playstation 4 till 5, hur Sony lägger ner spelbutiker till äldre konsoler så vissa spel helt enkelt försvinner och hur den japanska Playstation-divisionen tappar veteraner i raketfart - så tycker jag det framträder en bild av att Sony med Jim Ryan i spetsen just nu kanske borde vara mer lyhörda (Ryan kommenterade bland annat bakåtkompatibilitet med retoriska frågan "why would anybody play this?" om gamla spel).

Det har framförts en del rimliga synpunkter senaste tiden där de helt enkelt ligger efter vad konkurrensen har att erbjuda på flera områden. Det är i sin tur kritik som jag överhuvudtaget knappt sett under hela förra generationen, då det istället var udden mot Microsoft på goda grunder eftersom de totalschabblade vid lanseringen av Xbox One samt hade stora problem med att erbjuda bra och stora exklusiviteter.

Redan för två år sedan skrev jag en artikel som hette Är arroganta Sony på väg tillbaka?, vilken gjorde flera av er väldigt upprörda. När jag läser om den idag känns den ändå hyggligt rätt ute.

Sony gjorde fenomenala spel till Playstation 4 och Microsoft satsade på fel hästar med Xbox One, men det hjälper ju inte mycket denna generation. Man kan bara leva på gamla meriter så länge, och få räknar väl med att Microsoft ska ha spelbrist även denna generation? Jag tror faktiskt det är hög tid att Playstation-teamet och Jim Ryan sätter örat mot marken lite.

Jag tvivlar inte för en sekund på att fantastiska spel kommer framledes, men det går att ha högre krav än så på omsorg om både spelmediet i sig och på oss spelare. Det känns helt enkelt inte som att Sony har samma fingertoppskänsla just nu som under glansåren med Playstation 4.

Har Sony tappat fingertoppskänslan?

Har Forbes-skribenten en god poäng och vad tycker du själv om Jim Ryans sätt att leda Playstation-divisionen senaste två åren?

HQ