Svenska
Blog

Skamligt låg kunskapsnivå om spel i nyhetsmedia

Skrivet av Jonas den 23 mars 2021 kl 04:11

Jag har ju flera gånger tidigare bloggat om hur vansinnigt okunniga många i mediasfären är när det kommer till TV-spel. Det har lett till att vi ofta får fullkomligt bisarr rapportering vid våldsdåd, där spel som World of Warcraft kan kopplas samman med massmord samt att det alltid tycks finnas ett värde i att rapportera om en person spelade TV-spel när något tragiskt dåd skett som den enda hobby man alltid måste granska först.

Hur dåligt ställt det är med nördigare kunskaper bland mediapersonligheter får man ofta när man kollar på frågesport som exempelvis Alla mot alla eller På spåret. I de få fall TV-spel alls inkluderas, är det ofta nästa förolämpande enkla frågor som när det på resmålet Seattle i På spåret för ett gäng år sedan skulle identifieras handkontroller. De tävlande skulle pricka in en NES-handkontroll, en Dual Shock och en Xbox-dito. Det ena laget fick noll poäng, och det andra laget fick ett poäng.

Har man inte ens koll på sådant, så förstår man även varför rapporteringen ser ut som den gör, och faktum är att den inte alltid ens är bra när den är positiv, just på grund av detta. Det noterade den prisbelönte journalisten och gamern Thomas Arnroth igår och i en längre rant på Twitter gick han loss på Aktuellt rapportering om Valhem i förrgår.

Aktuellt-redaktionen tyckte det var otroligt stort att ett svenskt spel var populärt och lät inslaget handla om spelutbildning i Skövde samt slarvade bort intervjun med skaparen. Tänk om det skulle komma ett motsvarande inslag om musik när redaktionen häpet konstaterade att en svensk artist är populär utomlands och styra inslaget mot att handla om folkmusikskolan Bollnäs samt ställa helt skeva frågor? Skulle det kunna hända? Eller lek med tanken att det vore böcker, eller som i Arnroths exempel; skidskyttar:

"Det är som att jag skulle vakna en söndag, se en svensk vinna i skidskytte för första gången - och överväldigas av denna enorma nyhet jag sitter inne på. Sverige har skidskyttar, och dom är bra! Och sen göra ett reportage för lågstadiebarn om nåt som redan är väl känt av miljoner"

Och han har inte fel. Såhär ser det ut. Man skulle kunna snacka om att det är en generationsfråga eller liknande, men spel börjar bli riktigt gamla nu. Super Mario fyllde just 35 bast, Resident Evil fyllde 25 år och till och med Halo fyller 20 år i år. Men kollar du på Aktuellt ikväll, så finns det ett helt avsnitt vigt till begreppet kultur, som i huvudsak brukar vara teater, musik och litteratur. Det finns även sport. Spel får däremot bara vara med som en isolerad händelse en halv vecka för sent när Valheim sålt sex miljoner exemplar.

En petitess kan tyckas, men Sverige är ett monster i spelsammanhang idag. Bara i år kan vi se fram emot sådant som Battlefield 6, The Gunk, It Takes Two och Warhammer 40,000: Darktide samt att vi senaste veckor fått just Valheim och även Little Nightmares 2 - för att nämna några spel. Och runt knuten lurar bland annat Massive Avatar och Star Wars medan Machine Games filar på Indiana Jones.

Och att spelvärlden är fullkomligt gigantisk och växer så det knakar är ju ingen superhemlis. Igår utannonserade Tencent att PUBG Mobile har över en miljard nedladdningar. Det är snitt ungefär var åttonde person på jorden (ja, jag vet att somliga laddat ner flera gånger, det var inte poängen). Det skulle vara på tiden att folk inom annan media än spelpress faktiskt började uppmärksamma världens finaste underhållningsform på ett sätt mediet förtjänar och behandla det med samma respekt och kunskap som annan populärkultur.

Skamligt låg kunskapsnivå om spel i nyhetsmedia

Det går oerhört bra för Valheim, och det är vi både glada och stolta över.

HQ