Svenska
Blog

2021 blir bästa året för co-op någonsin

Skrivet av Jonas den 3 mars 2021 kl 02:50

Under tisdagen utannonserades som bekant Aliens: Fireteam, ett spel i Left 4 Dead-anda där tre personer ska överleva mot alla odds. Och bara häromdagen skrev jag ner mina intryck av Outriders-demot, ett spel som lovade gott. Nu är ju inte dessa båda nödvändigtvis lika varandra (förstnämnda är skräck/överlevnad och sistnämnda en loot-shooter), men de är ändå actionspel skapade med ett tydligt fokus på co-op där man spelar mot datorn. PvE, om du så vill.

Och det slår mig att inget tycks vara hetare än detta just nu. Det är en direkt hiskelig mängd spel på väg som har skyhög budget där fokus ligger på just co-op. I höstas släpptes som bekant Marvel's Avengers och till sommaren väntar Back 4 Blood. Någon gång under året kan vi se fram emot toklovande titlar som Gotham Knights, Warhammer 40,000: Darktide och Rainbow Six Quarantine samt att svenska It Takes Two (som förvisso inte är något actionstorspel - men likt förbaskat helt kretsar kring co-op) väntar alldeles runt knuten väntar.

Till det har vi sedan Hood: Outlaws & Legends som visserligen även innehåller inslag där man spelar mot andra, men att spela co-op i grupp på fyra mot datorkontrollerad motstånd för att stjäla skatter är ändå stommen. Även Evil Dead: The Game bygger i hög grad på co-op, och Halo Infinite har redan bekräftat co-op både lokalt och online (faktum är att dess multiplayerdel släpps som ett separat 'free to play'-spel denna gång) genom hela jättekampanjen.

Alla fetstilade titlar är alltså spel som räknat från och med Marvel's Avengers i höstas kommer att släppas inom loppet av ungefär ett år. Inte heller tror jag att min uppräkning är särskilt heltäckande, utan det var bara sådant jag kom på i all hast. Dessutom lär något mer utannonseras.

Jag vågar påstå att det aldrig tidigare varit en så stor våg av påkostade spel som bygger på co-op som under 2021, och ska jag vara lite negativ, så kanske det till och med är för många. Få kommer ha tid att spela igenom allt, trots att det är ett av de roligaste sätten att spela på som finns, och känner jag spelvärlden rätt kommer det ge ängsliga utgivare kalla fötter och vilja ställa om produktioner mot något mer multiplayerliknande eller i värsta fall lägga ner tidiga satsningar.

Oavsett hur det är med den saken så ser jag verkligen fram emot resten av 2021. Det är få saker jag gillar så mycket som co-op och det råder ingen tvekan om att det här spelåret kommer skämma bort mig på den fronten.

2021 blir bästa året för co-op någonsin

Aliens: Fireteam bjuder på klasser, levelträd, massor av utrusning och banor som kan förändras mellan genomspelningarna samt fyra olika kampanjer. Japp, jag är officiellt svinsugen.

HQ