Svenska
Blog

Snälla Nintendo: Mer DLC tack

Skrivet av Jonas den 2 mars 2021 kl 04:05

Länge kallades nytt innehåll till spel kort och gott för expansioner, men i takt med att det började distribueras digitalt så spred sig förkortningen DLC. För att kraftigt förenkla saker och ting, var det sedan med Horse Armor-tillägget i Elder Scrolls IV: Oblivion som det på allvar börja pratas om det här med mikrotransaktioner.

Länge var spelvärlden ofta negativt inställd mot alla former av DLC, som blandades ihop med mikrotransaktioner. Idag är begreppen lyckligtvis skilja åt, där de flesta accepterar och uppskattar bra expansioner men fnyser åt överpriser för kommersiellt innehåll i form av mikrotransaktioner, i synnerhet så kallad 'pay to win'.

Det finns flera företag som är riktigt bra på just expansioner och behandlar dem som förr, det vill säga betydande nytillskott till befintliga spel. Bethesda har varit klassledande länge med feta utbyggnader av både Elder Scrolls och Fallout, och även Gearbox förtjänar en eloge för sitt DLC till Borderlands 3. Hit tycker jag dock även att Nintendo hör. I de fall de släppt DLC, har det varit väldigt bra generellt. Inte minst i Mario Kart 8 och Super Smash Bros Ultimate.

Och faktum är att jag tycker att de rent av underanvänder modellen. För det är väl inte bara jag som just nu suktar efter ett nytt Mario Kart? Det är hög tid såklart, men med tanke på att Deluxe-utgåvan säljer som smör, så lär det dröja. Här borde Nintendo ta och släppa en cup till (eller två) precis som man gjorde till Wii U. Bara några nya banor för att mildra väntan på nästa spel.

Super Mario Party är ett annat sådant exempel. Jag älskar det, men spelet är ju praktiskt taget tomt på innehåll. Kasta in några nya minispel och en karta till. Vips har livslängden utökats med ett helt år. Det här gäller även Animal Crossing: New Horizons där det borde komma mer innehåll än i de månatliga säsongsuppdateringarna.

Kort sagt vill jag gärna ha mer DLC tack. Nintendo gör i princip inte live service (Super Smash Bros Ultimate är väl tekniskt sett ett undantag) och det ska vi kanske vara tacksamma för, men samtidigt är deras spel så bra och liras så flitigt att jag tycker de förtjänar lite extra omtanke för längre hållbarhet.

Snälla Nintendo: Mer DLC tack

Jag spelar inte Mario Kart 8 lika ofta längre, men lite mer innehåll skulle lätt avhjälpa det i väntan på Mario Kart 9.

HQ