Svenska
Blog

Förbud mot att prata om Hogwarts Legacy

Skrivet av Jonas den 24 februari 2021 kl 03:20

Det var den kände Bloomberg-journalisten Jason Schreier som under natten twittrade att det inte kommer få skapas några trådar på spelforumet Resetera om det kommande Harry Potter-spelet Hogwarts Legacy som rör marknadsföring (nya trailers, mer information och så vidare), och de skriver att this functionally bans almost all threads leading up to release". Det är såklart i Reseteras fulla rätt, med tanke på att det är deras forum och där gäller deras regler.

Det betyder dock inte per automatik att jag behöver tycka att det är klokt resonerat. Resetera är spelvärldens idag viktigaste forum och arvtagaren till Neogaf, och även en ovärderlig källa för nyheter eftersom det hänger både utvecklare, insiders och andra branschpersonligheter där. Forumet är också stenhårt modererat, vilket är något jag generellt uppskattar eftersom folk som inte har något konstruktivt att tillföra i diskussioner snabbt försvinner.

Ett sådant här beslut tror jag däremot inte på. Det handlar i synnerhet om åsikter som tillskrivs J.K. Rowling och spelets lead designer (läs mer här), som jag definitivt förstår betraktas som lika onda som idiotiska. Medan Rowling såklart skapade Potter-världen, känner jag att det måste gå att skilja på verk och person i ett sådant fall. Det är kopiöst mycket musik, TV, böcker och liknande kultur som vi isåfall inte ska kunna prata om för att det var en rövhatt bakom skapandet, och i fallet Hogwarts Legends är det hundratals andra personer som också är inblandade och går till arbetet varje dag (som i pandemitider förmodligen är hemmakontoret), och inget hellre vill än att skapa en mysig och ursnygg trollkarlssimulator.

Jag är generellt inget fan av så kallad 'cancel culture', men kan absolut se problem med gränsdragningar, som hur somliga ogenererat sprider falskheter om corona-vaccinet och därmed faktiskt indirekt hotar folks liv eller påverkanskampanjer inför val från odemokratiska länder. Det är ingen enkel och rak gräns, och ett forum som Resetera sätter givetvis sina egna regler (precis som vi gör).

Men det sagt... När det finns en till synes allt större skara människor som säger sig vara tystade och inte får framföra sina åsikter (om jag får generalisera, är de dock ofta av det milt sagt grumligare slaget), tror jag ett förbud mot att prata om ett kommande Harry Potter-spel på ett spelforum blir något slags kvitto på en debatt som faktiskt inte är helt hälsosam och åtminstone delvis ger konspirationsteoretiker rätt. Och det vinner nog ingen på.

Förbud mot att prata om Hogwarts Legacy

Jag har full förståelse för att många tappat suget för Harry Potter-universumet efter de många turerna med Rowling, men steget därifrån att förbjuda diskussion om delar av det tror jag är fel väg att gå.

HQ