Svenska
Blog

Microsoft behöver bestämma sig om Live Guld

Skrivet av Jonas den 26 november 2020 kl 01:23

Under gårdagen bloggade min kollega Henric Pettersson om det svaga utbudet av spel denna månad till Xbox Games with Gold. Enkelt sagt de gratisspel som ingår med Xbox Live Guld varje månad.

Och det är svårt att inte hålla med honom. En ny Xbox har just släppts och om något borde väl detta ha varit en månad då Microsoft brassade på istället för att leverera riktigt gammal skåpmat. Så sent som förra månaden var jag själv inne på att slutet nalkas för tjänsten. Så länge som det var spel som Batman: The Enemy Within, Call of Cthulhu och Shantae: Half-Genie Hero (vilka alla kom under våren), tyckte jag att det var helt okej även om det oftast var svagare på pappret än det Sony erbjöd, då det trots allt var bra spel som många kunde tänkas ha missat.

Den här månaden fick vi däremot The Raven Remastered som förvisso är hyggligt, men även Bleed 2 som är så pass obskyrt (aldrig spelat själv, så jag kommenterar ej underhållningsvärdet) att varken jag eller någon av mina kollegor från de andra Gamereactor-länderna lagt in det i vår databas ens. Till detta kommer sedan två äldre spel; Saints Row: Gat out of Hell och Stacking. Sistnämnda är också bra, men tio år gammalt. Visserligen kostar Xbox Live Guld 79 kronor per månad mot 95 kronor för Playstation Plus. Men ändå, jag får betydligt bättre spel än såhär från Epic Games Store varje vecka utan att betala en krona.

Egentligen tycker jag det är ganska skitsamma för min egen del dock. Det mesta jag får via Playstation Plus har jag sedan tidigare, det mesta jag får idag via Xbox Live Guld är sådant jag inte vill spela. Dessutom har Microsoft i rättvisans namn sin Ultimate-tjänst som jag tycker är det tveklöst bästa värdet i spelvärlden idag. Det kostar 135 kronor per månad - 56 kronor dyrare än Xbox Live Guld och 40 kronor dyrare än Playstation Plus - och då ingår både Guld och Xbox Game Pass (allt som finns där nu inklusive EA Play samt kommande spel som Halo Infinite, Fable och Elder Scrolls VI plus såklart möjligheten att streama allt via Android).

Men en blogg av Jonas Mäki vore naturligtvis inte blogg av Jonas Mäki utan att titta på det från ett affärsmässigt perspektiv. Då blir det genast mer intressant än att konstatera att det är klena spel från Microsofts sida. För i dagsläget tror jag att tjänsten Xbox Live Guld gör mer skada än nytta. Trots allt ska utbudet av gratisspel till tjänsten jämföras varje månad mot Google Stadia som är bäst på området, samt Sony som är god tvåa.

Och som läget är nu är det en förlust i princip varenda månad för Microsofts del. Mot Google Stadia torskar de alla månader under 2020, och mot Sony alla utom maj. Det betyder att de just nu framstår som snåla och levererar besvikelser på månadsbasis. Det är totalt onödigt och usel reklam. Antingen behöver Microsoft ta krafttag och se över sitt gratisutbud av spel, alternativt sänka priset på Xbox Live Guld och ta bort gratisspelen för att sedan hitta på något annat. Att fortsätta som nu är inget alternativ.

Microsoft behöver bestämma sig om Live Guld

Idag känns Games with Gold som en strid ström av besvikelser, Microsoft behöver bestämma sig om framtiden för tjänsten.

HQ