Svenska
Blog

Det är långt kvar till spelen nästa generation

Skrivet av Jonas den 25 september 2020 kl 03:46

Sony hade redan en stor spelutveckling till att börja med och kan stoltsera med 13 studios, varav flera är väldigt etablerade såsom Naughty Dog, Insomniac, Sony Santa Monica och Guerrilla. Microsoft å sin sida har sedan ZeniMax-uppköpet 23 studios i sitt stall, även där flera etablerade, inte minst Rare, Obsidian Entertainment, Ninja Theory och Bethesda.

Och de har båda redan utannonserat spel som är på väg. Vi vet att det kommer ett nytt Gran Turismo, en God of War-uppföljare och Horizon Forbidden West till Playstation 5, och likaså vet vi att Senua's Saga: Hellblade II, Fable och Everwild är på väg till Xbox Series X. Spännande såklart, men såhär till lanseringen tycker jag det är lite magert. Från båda faktiskt. Och ska jag vara helt uppriktig - så tror jag att det kommer förbli så i minst ett år till.

Sonys utmaning är i dagsläget att deras största utvecklare rimligen inte hunnit sådär sabla långt på sina nästkommande titlar. Sony Bend släppte Days Gone så sent som förra året, Naughty Dog släppte The Last of Us 2 i somras (får garanterat en uppgraderad Playstation 5-utgåva), Insomniac släpper både Spider-Man: Miles Morales och Ratchet under 'launch window' vilket lär betyda torka från dem, Media Molecule lär göra Dreams för Playstation 5 istället för ett nytt spel, Sucker Punch släppte Ghost of Tsushima i somras (räkna inte med något nytt på ett bra tag) och Sony Santa Monica släppte God of War för två år sedan och ska de leverera samma mastiga produktionsvärden till Playstation 5 är risken överhängande att det kommer först 2022.

Det är istället nästa Horizon, Gran Turismo 7 och Ratchet jag tror kan bli Sonys stora Playstation 5-spel under 2021 och en väldans massa videos om spel som ska komma. Senare. På både obestämt datum och år.

Och sistnämnda känner du kanske igen från Microsofts demonstration förra månaden. De dammade på med en skön Fable-video, en urläcker Everwild-trailer, en minst lika läcker Avowed-trailer och en ursnygg State of Decay 3-trailer. Allt var dock 100% scriptat, ofta förrenderat och saknade premiärdatum. De sitter lite i samma båt fast på ett annat sätt. De påbörjade förstärkningen av Xbox Game Studios 2018. De flesta av dessa utvecklare har alltså bara jobbat på sina spel i max två år. Att skapa en ny spelserie med AAA-produktionsvärden tar idag absolut minimum tre år, men gärna fyra eller till och med längre.

Att särskilt många spel ska hinna bli klara under 2021 tror jag därför inte på och Microsofts tunga dragplåster lär vara det försenade Halo Infinite, Senua's Saga: Hellblade II och nästa Forza samt Game Pass-tillskott.

Det är måhända negativt, tidigare generationer har det alltid funnits några riktiga tungviktare som visat vad nästa generation går för. Det tycker jag inte det finns denna gång. Visst ser Demon's Souls och Assassin's Creed Valhalla bra ut, men det är inget haktappande. Och först 2022 tror jag nästa generation kommer starta på allvar. Jag förutspår här och nu att det kommer bli tidernas förmodligen bästa spelår. Både Sony och Microsoft borde då ha åtminstone fem blytunga spel att skämma bort oss med under året, plus allt annat som kommer såklart.

Det är långt kvar till spelen nästa generation

Cyberpunk 2077 hade kunnat vara det riktiga klivet in i nästa generation, men den verkligt uppdaterade utgåvan kommer först senare.

HQ