Svenska
Blog

Microsoft och rollspelen

Skrivet av Jonas den 22 september 2020 kl 03:23

Jag tyckte det var lite märkligt redan i november 2018 när Microsoft utannonserade att de köpt upp både Inxile Entertainment och Obsidian Entertainment. Två stycken utvecklare som framför allt är kända för djupa och genomarbetade rollspel. Men det var ju lite olika stil på dem samtidigt, så jag såg ändå poängen. Inxile har just släppt mästerliga Wasteland 3 och är i full färd med något nytt, medan Obsidian gör Elder Scrolls-doftande Avowed.

Sedan i somras vet vi ju också att Playground är i full färd med att göra Fable, även det ett rollspel, och något som bygger på detta utbud ytterligare. Redan tre tunga rollspelstillverkare som gör exklusiva spel är något väldigt ovanligt, och ni förstår säkert vart jag vill komma. För Microsoft har alltså deklarerat att de köper upp ZeniMax, något jag skrivit om i en mastig artikel.

Det betyder att de nu även äger den störste rollspelstillverkaren av dem alla. Bethesda har ju inget vansinnigt högt tempo på sin spelutveckling direkt, men vi vet att de åtminstone filar på Starfield och ett nytt Elder Scrolls (samt att man kan misstänka att de skissar på nästa Fallout). Så nu är frågan, hur mycket rollspel behöver Microsoft?

Det är seriöst menat och absolut inte kritik, men de har på fullaste allvar kapaciteten att släppa ett-två rejält påkostade rollspel varje år. Det är mer än Square Enix mäktar med, vilka nog är de enda som skulle kunna mäta sig med Microsoft när det kommer till rollspelskapacitet idag.

För mig har rollspel alltid varit en favorit och jag ser fram emot att få se vad det här leder till, och jag medger villigt att det är en utveckling jag absolut aldrig hade kunnat förutspå för bara tre år sedan.

Microsoft och rollspelen

Ett av många Xbox Game Studios-rollspel under utveckling.

HQ