Svenska
Blog

Huawei gör de bästa mobiler jag någonsin använt

Skrivet av Jonas den 30 januari 2020 kl 03:01

Under dagen publicerade Reuters en artikel med rubriken Germany has proof that Huawei worked with Chinese intelligence. Jag har givetvis ingen som helst insyn, men tvivlar på att amerikanska staten vidtagit de åtgärder mot företaget som de gjort, utan att det fanns någon substans i anklagelserna, och detta besked från Tyskland minskar knappast den känslan.

Kort sagt tror jag det förmodligen var helt rätt att stoppa dem från att använda Android och införa andra hinder, och att de ska vara med och bygga 5G-nät i Europa känns tveksamt. Det klagas ibland på demokratin inom EU, men Kina är överhuvudtaget inte ens nästan en demokrati med helt ohyggliga brott mot mänskliga rättigheter på meritlistan - både historiskt och än idag.

Jag tänkte dock inte nästla in mig i världspolitiken på något sätt - utan bara otippat ledsamt delge att det här berör mig mer än jag skulle önska. Varför? Jo, för att Huaweis mobiler är de bästa jag någonsin använt. Och det inte med någon liten marginal, utan med snudd på förkrossande överlägsenhet.

Den Huawei P30 Pro jag själv använder har sällan letat sig under 85% batteritid när jag går och lägger mig på kvällen, trots att jag är en hyggligt flitig mobilanvändare och trots att den snart har ett år på nacken. Att gå fyra-fem dagar utan att ladda är inga som helst konstigheter. Kameran är direkt sinnessjuk och låter mig ta kanonnärbilder en centimeter från det jag ska fota, och Techradar kallar den för den tredje bästa mobilkameran av alla, trots att den är halvåret äldre än både Iphone 11 Pro och Pixel 4 (som kom platserna före) samt kostar ungefär hälften så mycket.

Vill även lyfta fram det effektiva nyttjandet av bildytan (minimala kanter och flärp) samt ljudet som kommer ur skärmen och är betydligt klarare än någon annan mobil jag testat. Ska jag fortsätta hylla så gillar jag de förhållandevis små ingreppen i Android, hur enkelt det är att stänga av det jag inte vill ha, hur den rappt dödar appar i bakgrunden och den ilsnabba fingeravtrycksläsaren, som slår allt jag tidigare testat till Android.

När det blir dags att byta mobil nästa gång, kommer det med stor sannolikhet inte bli någon Huawei. Dels lutar jag som sagt mot att anklagelserna mot företaget är korrekta, och dels har de inte längre Android. Visserligen ska det vara löst med Bank-ID som väl är den viktigaste appen av alla idag, tror jag, men det räcker inte.

Vad jag ska köpa härnäst vet jag inte, men efter att ha haft tre Huawei-mobiler av de sex senaste, kan jag slå fast att det är med ett sannolikt fånigt stort vemod (ett tvättäkta i-landsproblem!) jag nu kommer behöva byta märke. Huawei gör som sagt de bästa mobiler jag någonsin använt, men tills fejden med USA är löst så får det vara.

Huawei gör de bästa mobiler jag någonsin använt

En alldeles larvigt bra smartphone.

HQ