Svenska

Örebro universitet: tankar o läkarutbld.

Skrivet av John_Peter den 29 oktober 2009 kl 01:38

Dags att skriva ett långt inlägg i bloggen igen. Det har inte blivit något på ett tag, delvist så har jag varit en väldigt "busy man" (återkommer till det där) och sen så har jag bara inte orkat skriva något. Iaf så går plugget på, det börjar kännas som vääääääääääääldigt mycket nu. Biokemiboken är på 1200 sidor och även om vi inte ska kunna allt så är det väldigt mycket. Men samtidigt väldigt intressant, spec nu när ämnena i kursen börjar närma sig sitt slut och alla bitar börjar falla på plats och man får sån där aha-känsla när man fattar hur allt i kroppen hänger ihop, då är det riktigt häftigt.

För längesen skrev jag om att det hade blivit dags att söka till någon forskare att göra sitt examensarbete hos. Jag sökte till immunologiprofessorn Elisabeth, tyckte hennes kurs i immunologi var väldigt bra (vi hade den för ungefär ett år sen). Hon forskar in immunförsvarets roll i tarminflammationer, (se här : http://www.orebroll.se/oll/page____27943.aspx ). Jag har fått plats hos henne och kommer alltså att göra examensarbetet hos henne i vår. Hon har hand om tre olika forskningprojekt så jag kommer hamna i nåt av dom, nu minns jag inte riktigt vad dom handlade om men alla tre verkade intressanta. Hon introducerade mig för sin doktorand som forskade inom något jag inte minns och sen visade hon runt mig på KFC (klinisk forskningscentrum, inte kentucky fried chicken) på sjukhuset. Flödescytometern som kostade 2 miljoner var rätt cool, och tog en hel del plats i ett ganska stort rum. Sen fick jag se det vanliga labbet men de fina labbet (molekylärbiologiska laboratoriet) fick jag inte se för man måste byta om och härja då. Det var väldigt trevligt och hon var väldigt snäll, frågade mig om vad jag ville göra sen och då sa jag att jag vill syssla med forskning och eventuellt doktorera (det betyder inte att man blir läkare utan att man får en Ph.D).

Hon berättade då om en läkare (jag visste vem det var för han föreläste för oss på medicinkurserna när jag gick på gymnasiet) som var ute efter en doktorand, hon hade pratat med honom om mig och jag kunde kanske få göra examensarbetet hos han och sedan få jobba vidare. Men de beror på hur det ser ut till våren så inget är säkert än, och jag gav inget superentusiastiskt svar heller eftersom hans forskning lät inte så intressant (jag förstod dock inte allt). Sen när jag kom hem och kollade upp det så var det faktist intressant forskning, så nu hoppas jag nästan att jag kan få vara hos honom.

Som vissa kanske vet råder det stor läkarbrist i detta avlånga land, många studenter kan inte läsa till läkare eftersom betygskraven är för hårda och platserna för få. Istället drar dom till länder som polen och rumänien och läser till läkare, inte speciellt bra i mina ögon. Att det behövs fler inrikes-utbildade läkare är ett faktum och Örebro universitet har nu skickat in ansökan om att få starta läkarutbildningen här för tredje gången in till högskoleverket, som har nekat de två andra gångerna. Inför det här skickades ett mail till biomedicinarna om att det behövdes 2-3 studenter som läste biomedicin som skulle få vara representanter för universitetet när högskoleverket skulle komma hit för granskning. Jag och några i klassen nappade på det eftersom det skulle ses som en merit. Vi blev antagna och jag var på första mötet förra veckan, nu blev inlägget ganska långt så jag återkommer om detta i del 2.

HQ