Svenska

Ori and the Blind Forest är bra, men...

Skrivet av Jeppman97 den 12 juli 2020 kl 08:54

Jag gillar bra plattformare. Det är, tillsammans med de gamla hederliga RTS: en, det som är mitt skrot och korn och det jag växte upp med. Även om genren har fört en betydligt mer tillbakadragen tillvaro för egen del så återvänder jag i alla fall ett par gånger per år när plattformssuget gör sig påmint.

Senast är indiesuccén Ori and the blind forest. Mycket gott har sagts och via bilder så går det inte annat än att bli sugen på att spela. En nedladdning senare (och en aning fattigare) är jag således igång.

Vissa plattformare kan vara riktigt svåra och jag älskar exempelvis Donkey Kong- serien för den uppskruvade utmaningen. Där är det hela tiden rättvist och jag har bara mig själv att skylla om det går åt pipsvängen. Sedan finns det ett fåtal inslag av trial and error, men de är verkligen få.

Ori and the Blind Forest har det mesta. Grafik som får en att dregla, musik som skänker en mystifik atmosfär och en historia som faktiskt lyckas att beröra mig en del. Spelet har också en riktigt saftig svårighetsgrad, även på lättare nivåer. Och här känner jag att det spårar iväg.

Jag har flera gånger inte ens en chans att fatta varför det är jag som dör. Spelet straffar mig utan att jag har en möjlighet att klara av vissa scenarier utan att först dö ett par gånger. Det här blir riktigt frustrerande på ganska många antal ställen. Vissa passager är så fruktansvärt svåra på så veka grunder att det tar bort spelglädjen ordentligt.

Återigen, jag har ingenting emot svåra spel. Donkey Kong och Hotline Miami (för att ta de exempel jag kommer på just nu) och är bara några exempel. Skillnaden är där att utmaningen är väl förankrad i spelet och det är hela tiden jag själv som är problemet. Det upplever jag som totalt motsatt i Ori. Där skapar spelet väggar för mig.

Och det är så jäkla synd. Ori and the Blind Forest har det mesta; men det tappar stort i sin spelglädje. För mig så kunde detta varit så mycket mer än ett bra spel. Nu stannar det där.

Vad anser du om Ori and the Blind Forest?

HQ