Svenska

Det här med att spela in sina högtalarelement...

Skrivet av Jeppman97 den 29 februari 2020 kl 10:19

Låt mig börja med att säga att jag definitivt inte är någon så kallad audiofil. Min avsikt är inte att lyssna på en perfekt skapad ljudbild där de olika frekvenserna ges perfekt avvägt utrymme, nej. Däremot uppskattar jag bra ljud, helt vanligt, bra ljud. Gärna åt det som många kallar det varmare hållet där bastonerna ges lite större svängrum.

Det är dock inte det detta blogginlägget ska handla om. Min tanke är snarare att försöka få klarhet i hur, eller om, det går att spela in sina högtalare.

För de som håller på mycket med ljud så är det här säkerligen känt territorium. Jag är dock enbart en erfaren nybörjare. För att försöka få mer klarhet i ovan nämnda tes så gav jag mig ut på internet för att börja gräva och det går väl att slå fast direkt att det fullkomligt dräller av trådar där det flitigt diskuteras inspelningens vara eller icke vara.

Många menar att (och den här liknelsen drar jag direkt från ett av forumen jag läste) att det faktiskt spelar stor betydelse att spela in sina högtalare. Det är lite som att gå in ett par nya läderskor. I början är det rätt trångt och jäkligt, men efter ett tag så börjar det ändra och forma sig för att till slut bli riktigt sköna. Det går då att applicera på sin högtalare. Från fabrik så är det ganska vasst innan den liksom blir varm i kläderna och det på riktigt tar fart.

Andra menar det rakt motsatta. Det enda som avgör inspelningens vara eller icke vara är en väl placerad placebo- effekt. För att grejerna ska låta bra som måste de låta bra från början, punkt slut ungefär. Sedan dräller det av argument om kablage och hur man ställer sina högtalare i förhållande till rummet, men det absolut mesta handlar om inspelningen.

Jag tycker det här en är oerhört intressant diskussion och jag ska egentligen inte ge mig in med mina egna värderingar då jag tänkte att ni härinne på hemsidan skulle delge era kunskaper och erfarenheter, men här kommer lite lik förbannat då jag inte kan hålla mig. I hörlursväg hade jag ett par Sony för ett tag sedan. Jag lyssnade på dem i butik och de lät fruktansvärt bra. Köpte hem ett par likadana och besvikelsen var total då det inte alls lät lika bra som där jag köpte dem. Skam den som ger sig om det inte efter ett tags användande till slut gav med sig och "blommade ut".

Det kan ju såklart ha att göra med att mina öron vande sig till slut, vad vet jag, men det kändes verkligen som om de ändrade karaktär. Å andra sidan kan jag också anse att bra grejor bör vara bra grejor, därav bör de låta bra från början. Det är det här som gör detta ämne så äckligt intressant att diskutera och filosofera kring.

Med det sagt: Vad är dina erfarenheter kring ljud och att spela in sina högtalare? Jag är enormt spänd på att få höra folks olika åsikter kring detta.

Och just det: Trevlig lördag!

HQ